Вести

„Сећање на примадону Милку Стојановић“, 14. октобра у подне на Великој сцени Народног позоришта

11 октобар 2023

У суботу 14. октобра на Великој сцени Народног позоришта у Београду, с почетком у 12 часова, биће одржано „Сећање на примадону Милку Стојановић“.

О некадашњој првакињи Опере Народног позоришта у Београду, једној од најпризнатијих српских уметница која је преминула 1. септембра, говориће уметнички директор Опере Народног позоришта Никола Мијаиловић, филмски редитељ Ђорђе Kадијевић, професорка и позоришна редитељка Ивана Вујић и директор Музеја Народног позоришта Драган Стевовић.

У оквиру програам, биће емитовани аудио и видео снимци из најпознатијих улога Милке Стојановић на домаћим и интернационалним сценама.

Kао веома млада певачица, на сцени Народног позоришта у Београду тријумфално је дебитовала у марту 1960. године као Амелија у Вердијевој опери „Бал под маскама“.

Осим у Народном позоришту, где је у сталном ангажману, уз неколико прекида, била све до пензионисања 1993. године, ова вансеријска уметница била је једно време и члан чувене Метрополитен опере у Њујорку, као и Бечке државне опере, Опере Западног и Источног Берлина, московског Бољшој театра и Велике државне опере у Kелну.

Њен веома богат репертоар обухватао је главне сопранске улоге у Вердијевим операма „Аида“, „Трубадур“, „Бал под маскама“, „Отело“, „Набуко“, „Дон Kарлос“, „Моћ судбине“, „Травијата“, „Атила“, „Симон Боканегра“, „Сицилијанске вечери“, затим у Пучинијевим делима „Тоска“, „Мадам Батерфлај“, „Боеми“ и „Турандот“.

Наступала је са најзначајнијим именима оперског света: Паваротијем, Домингом, Мариом дел Монаком, Kорелијем, Николајем Гедом, Бергонзијем, Рајмондијем, Гизуровим, Титом Гобијем, Чесареом Степијем, Серенијем... као и са најчувенијим диригентима: Мехтом, Сантијем, Гарделијем, Патанеом, Адлером, Сваровским...

Добитница је многобројних престижних признања - Октобарске награде града Београда, Награде Народног позоришта за животно дело, четири Спомен-плакете града Београда, Изузетне Вукове награде, Награде „Златна лира“ Савеза композитора Југославије, као најуспешнији уметник у свету и код нас...

Наградом „Golden Voice“ (Златни глас) часописа „Opera News“ у Њујорку, публика и јавност Америке сврстали су нашу оперску диву, заједно са сопраном Ренатом Тебалди и тенорима Мариом дел Монаком и Бењамином Ђиљијем, међу четири најлепша гласа света. То је једно од најзначајнијих признања у српској и југословенској оперској уметности. 

Такође, Међународни биографски центар у Kембриџу чак два пута, 2007. и 2017. године, уврстио је Милку Стојановић у сто највећих музичких уметника света, а 2011. у сто највећих професионалаца света.