Vesti

„Sećanje na primadonu Milku Stojanović“, 14. oktobra u podne na Velikoj sceni Narodnog pozorišta

11 oktobar 2023

U subotu 14. oktobra na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu, s početkom u 12 časova, biće održano „Sećanje na primadonu Milku Stojanović“.

O nekadašnjoj prvakinji Opere Narodnog pozorišta u Beogradu, jednoj od najpriznatijih srpskih umetnica koja je preminula 1. septembra, govoriće umetnički direktor Opere Narodnog pozorišta Nikola Mijailović, filmski reditelj Đorđe Kadijević, profesorka i pozorišna rediteljka Ivana Vujić i direktor Muzeja Narodnog pozorišta Dragan Stevović.

U okviru prograam, biće emitovani audio i video snimci iz najpoznatijih uloga Milke Stojanović na domaćim i internacionalnim scenama.

Kao veoma mlada pevačica, na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu trijumfalno je debitovala u martu 1960. godine kao Amelija u Verdijevoj operi „Bal pod maskama“.

Osim u Narodnom pozorištu, gde je u stalnom angažmanu, uz nekoliko prekida, bila sve do penzionisanja 1993. godine, ova vanserijska umetnica bila je jedno vreme i član čuvene Metropoliten opere u Njujorku, kao i Bečke državne opere, Opere Zapadnog i Istočnog Berlina, moskovskog Boljšoj teatra i Velike državne opere u Kelnu.

Njen veoma bogat repertoar obuhvatao je glavne sopranske uloge u Verdijevim operama „Aida“, „Trubadur“, „Bal pod maskama“, „Otelo“, „Nabuko“, „Don Karlos“, „Moć sudbine“, „Travijata“, „Atila“, „Simon Bokanegra“, „Sicilijanske večeri“, zatim u Pučinijevim delima „Toska“, „Madam Baterflaj“, „Boemi“ i „Turandot“.

Nastupala je sa najznačajnijim imenima operskog sveta: Pavarotijem, Domingom, Mariom del Monakom, Korelijem, Nikolajem Gedom, Bergonzijem, Rajmondijem, Gizurovim, Titom Gobijem, Česareom Stepijem, Serenijem... kao i sa najčuvenijim dirigentima: Mehtom, Santijem, Gardelijem, Pataneom, Adlerom, Svarovskim...

Dobitnica je mnogobrojnih prestižnih priznanja - Oktobarske nagrade grada Beograda, Nagrade Narodnog pozorišta za životno delo, četiri Spomen-plakete grada Beograda, Izuzetne Vukove nagrade, Nagrade „Zlatna lira“ Saveza kompozitora Jugoslavije, kao najuspešniji umetnik u svetu i kod nas...

Nagradom „Golden Voice“ (Zlatni glas) časopisa „Opera News“ u Njujorku, publika i javnost Amerike svrstali su našu opersku divu, zajedno sa sopranom Renatom Tebaldi i tenorima Mariom del Monakom i Benjaminom Điljijem, među četiri najlepša glasa sveta. To je jedno od najznačajnijih priznanja u srpskoj i jugoslovenskoj operskoj umetnosti. 

Takođe, Međunarodni biografski centar u Kembridžu čak dva puta, 2007. i 2017. godine, uvrstio je Milku Stojanović u sto najvećih muzičkih umetnika sveta, a 2011. u sto najvećih profesionalaca sveta.