Vesti

Sećanje na baletskog umetnika Vladimira Logunova 25. novembra u podne na Velikoj sceni

23 novembar 2023

Sećanje na priznatog koreografa i pedagoga Vladimira Logunova, nekadašnjeg prvaka i direktora Baleta Narodnog pozorišta, povodom godišnjice smrti, biće održano u subotu 25. novembra (12:00) na Velikoj sceni.

U programu će učestvovati umetnička direktorka Baleta Narodnog pozorišta Ana Pavlović, predsednica UBUS-a Dalija Imanić Savić, solistkinje Baleta u penziji Sonja Divac i Marija Janković Šehović, prvak Baleta u penziji i koreograf Konstantin Kostjukov i solistkinja Baleta Maja Varićak Antić. 

Logunov je preminuo 11. novembra prošle godine u Beogradu, u 80. godini. 

Prva stručna saznanja o umetnosti igre, ovaj rođeni Beograđanin dobio je u Splitu, na časovima baleta kod pedagoga Mile Katić. Diplomirao je u rodnom gradu, u Baletskoj školi „Lujo Davičo“, u klasi čuvene Nine Kirsanove 1964. godine kada postaje i stalni član Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu. 

Veoma brzo, kao solista, ostvaruje niz značajnih uloga – Hilarion („Žizela”), Rotbart („Labudovo jezero”), Karenjin („Ana Karenjina”), Savetnik Lindorf/ Spalancanije/ Doktor Mirakl/ Depertuto („Hofmanove priče“), Sultan („Ohridska legenda), Kopelijus („Kopelija”)… 

Sredinom sedamdesetih godina prošlog veka, bio je na specijalizaciji za koreografiju u Moskvi, na prestižnoj Pozorišnoj akademiji „Gitis”. Taj period imao je za njega ogroman značaj, jer mu je, između ostalog, otvorio i mogućnost da se nađe na umetničkom izvoru scenskih postavki klasičnog baletskog nasleđa.

Njegov veoma bogat koreografski opus obuhvatao je rad u brojnim pozorištima širom nekadašnje Jugoslavije, ali i u inostranstvu.

Logunov je bio prvi baletski umetnik koji je primio Zlatnu medalju za zasluge predsednika Republike Srbije, 2021. godine. U njegovoj bogatoj kolekciji, između ostalih, nalaze se i Bronzane medalje (1982, 1984) i Srebrna medalja (1986) sa Jugoslovenskih baletskih takmičenja u Novom Sadu, u kategoriji koreografa, Nagrada za višegodišnje svestrano delovanje u obrazovanu mladih talenata (Zajednica muzičkih i baletskih pedagoga Srbije), Nagrada „Dimitrije Parlić“ za najbolje koreografsko ostvarenje u sezoni 2001/02, za predstavu „Doktor Džekil i mister Hajd”, Nagrada za životno delo  (Udruženje baletskih umetnika Srbije), Priznanje za nacionalni doprinos kulturi, Specijalni Zlatni beočug za životno delo… 

U Narodnom pozorištu u Beogradu proveo je, kako je voleo da kaže, više od „pola života“. Osim kao solista, a potom i prvak ansambla, ostavio je značajan trag i kao direktor Baleta obavljajući, s velikim uspehom, tu funkciju u periodu od 1980. do 1985. godine. Ostao je u nacionalnom teatru i posle toga, do kraja igračke karijere, do septembra 1992. godine, kada prelazi da radi kao pedagog u Baletskoj školi „Lujo Davičo“. 

Jedno vreme bio je i direktor Baleta Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu (od sezone 2012/2013) u kojem je, u raznim periodima svoje karijere, postavio brojne balete - „Karmina Burana", „Bolero", „Karmen", „Serenada", „Poema o ljubavi", „Koštana", „Labudovo jezero", „Uspavana lepotica“, „Ohridska legenda"...

Svojim bogatim umetničkim opusom, kao igrač i koreograf, a potom i priznati pedagog, Vladimir Logunov ostavio je neizbrisiv trag na jugoslovenskoj i srpskoj baletskoj sceni. Deo impresivne karijere tog vanserijskog umetnika, čije se ime u svetu baleta izgovaralo sa posebnim poštovanjem i uvažavanjem, predstavljen je javnosti 31. oktobra prošle godine u okviru izložbe „Izazov baletskog triptihona; Vladimir Logunov - baletski igrač, pedagog i koreograf“, autorke Milene Jauković.

Na aktuelnom baletskom repertoaru Velike scene Narodnog pozorišta u Beogradu nalaze se dve predstave u koreografskoj postavci Vladimira Logunova – „Slika Dorijana Greja“ iz 2015. godine i kultna „Uspavana lepotica“,  biser klasične baletske literature, koja je premijeru imala pre više od dve i po decenije, 23. maja 1996. godine. Do sada je imala više od sto izvođenja. 

Vladimir Logunov sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.