Vesti

Na Velikoj sceni odžano sećanje na primabalerinu Višnju Đorđević

23 novembar 2017

Komemorativni skup povodom smrti Višnje Đorđević, primabalerine Narodnog pozorišta u Beogradu, šefa Baleta (2000-2003), predsednice Udruženja baletskih umetnika Srbije (1996-2000), održan je u četvrtak, 23. novembra na Velikoj sceni.

Tom prilikom o Višnji Đorđević govorili su upravnik Narodnog pozorišta u Beogradu Dejan Savić, koreograf, pedagog i predsednik UBUS-a Vladimir Logunov i solista Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu, koreograf i predsednik UBUS-a (2004-2012) Sonja Lapatanov.

Pročitavši Višnjinu impresivnu biografiju, Savić se sa setom prisetio trenutaka kada ju je još kao srednjoškolac gledao, uglavnom, kako je rekao, sa druge ili treće galerije, i divio se njenom talentu i svemu onome što je tako maestralno izvodila na sceni.

Podsetio je, potom, prisutne i na period od pre petnaestak godina kada su zajedno sarađivali, on kao direktor Opere i Baleta, ona kao šef Baleta, i ocenio kako je to bila jedna divna i uspešna saradnja.

„Ja sam tad shvatio da balet nije profesija. Balet je život. On je nešto, i kad čovek prestane da igra, što ostaje u svakom ko se tom umetnošću bavio. Višnja je živela svoj balet, od početka do kraja, bila je primabalerina. Sebe je ugradila u ovu Kuću. Nije jedina, ali je jedna od najvećih. Neka joj je večna slava – poručio je Savić.  

Logunov je istakao da smo smrću Višnje Đorđević izgubili još jednu veliku zvezdu beogradskog baleta.

On je izrazio uverenje da će sećanje na nju „živeti dugo, dugo u svima nama“

„Svoj ceo radni vek provela je ovde, brinući se o svakome, da mu pomogne i da mu boravak, kako na sceni, tako i van nje, bude prijatan“, rekao je Logunov i podsetio prisutne da je sa Višnjom veoma često sarađivao.

On je podsetio da je u njihovom, kako je rekao, zajedničkom scenskom životu, najznačajnija predstava bila „Ana Karenjina“ koju su odigrali više od sto puta.

Lapatanov je naglasila da je Višnja bila „apsolutni posvećenik baletske umetnosti u kojoj je ostavila izuzetan trag“.

„Zato je njen odlazak ostavio osetnu prazninu u baletskoj umetnosti koju je trajno zadužila. Višnja Đorđević je pripadala, danas već malobrojnoj, grupi beogradskih umetnika iz vremena zlatnog doba beogradskog baleta, kada je naš ansambl bio jedan od pet najboljih na svetu“, kazala je Sonja Lapatanov.

Ona je istakla da je imala privilegiju da se sa Višnjom druži i van scene „nekada više, nekada manje, ali dovoljno da je nikada neću zaboraviti“.

Prema njenim rečima, Višnja je plenila ogromnom energijom, velikim autoritetom, lakom komunikacijom i vedrom prirodom.

„Osim što je bila pravdoljubiva, bila je i ljubopitljiva osoba, bez dlake na jeziku. Bila je velika balerina, ali i veliki drug, odan prijatelj i pouzdan saradnik“, istakla je Lapatanov.

Prisutni su se prisetili velike umetnice i kroz tekstove Milice Zajcev, Mirjane Zdravković, Milice Bijelić, Milice Bezmarević i Ljubice Rajković, koje je pročitala balerina Iva Ignjatović, kao i kroz kolažni video materijal predstava u kojima je ostvarila uloge koje su obeležile njenu karijeru.

Slavna srpska i jugoslovenska primabalerina Višnja Đorđević preminula je 28. septembra u Beogradu.

Kremirana je 2. oktobra na Novom groblju u Beogradu. (više o tome možete pročitati OVDE)
M.B.