Vesti

SEĆANjE NA PRIMABALERINU NINU KIRSANOVU 03.02. U MUZEJU NARODNOG POZORIŠTA

28 januar 2014

Povodom 25. godina od smrti primabalerine Nine Kirsanove (1898-1989), u ponedeljak 3. februara (18,00), u Muzeju Narodnog pozorišta, u okviru ciklusa "Sećanje", biće održano veče posvećeno toj priznatoj umetnici.

U programu, u organizaciji Udruženja baletskih umetnika Srbije i Udruženja profesionalnih baletskih igrača, koreografa i baletskih pedagoga Srbije, učestvovaće teatrolog mr Ksenija Šukuljević – Marković i učenici Nine Kirsanove - kritičarka umetničke igre Milica Zajcev, pedagog i dugogodišnji direktor baletske škole „Lujo Davičo“ Ksenija Kecojević, igrač, pedagog i koreograf Vladimir Logunov...
Po dolasku u Beograd 1923. godine, Nina Kirsanova postaje solista, primabalerina, a ubrzo i prvi šef Baleta Narodnog pozorišta.
Na sceni Nacionalnog teatra ostvarila je 18 uloga i postavila 28 koreografija u baletskom i operskom repertoaru, a značajan je i njen pedagoški rad.
Sa velikim uspehom nastupala je i u trupi čuvene Ane Pavlove, radila kao šef baleta, primabalerina i koreograf u Operi Monte Karla i Litvanskoj operi.
Kirsanova je preminula 3. februara 1989. godine u Beogradu.
M.B.