Vesti

U MUZEJU NARODNOG POZORIŠTA ODRŽANO SEĆANjE NA DUŠANA ŠEVIĆA

30 oktobar 2012

U okviru ciklusa "Sećanja", u utorak 30. oktobra u Muzeju Narodnog pozorišta, održano je veče posvećeno nedavno preminulom Dušanu Ševiću, nekadašnjem direktoru Tehnike Nacionalnog teatra.

Uspomene na gospodina Ševića evocirali su arhitekta Milan Pališaški, reditelj Božidar Đurović i teatrolog Raško Jovanović koji je, između ostalog, kazao da je "Duško bio čovek koji je živeo za pozorište i u pozorištu".
- Radio je u vreme najdinamičnije delatnosti Narodnog pozorišta u 20. veku., a to je period šezdesetih i sedamdesetih godina. On nije bio samo šef Tehničke službe, već i pokretač ideje o izgradnji zgrade Opere u Beogradu. U tom periodu je bio u ovoj zgradi i danju i noću, od jutra do sutra. Želeo bih da kažem i da je Tehnička služna Narodnog pozorišta u Beogradu tada uživala najveći renome u gradu - rekao je Jovanović.
Pališaški je podsetio da je zahvaljujući upravo Dušanu Ševiću sačuvan izgled plafona u sali Velike scene koji je svojim monumentalnim stilom oslikao Stjepan Fjodorovič Kolesnikov.
Naime, kako je podsetio, taj plafon je teško oštećen u bombardovanju Beograda tokom Drugog svetskog rata, a Šević je bio jedina osoba koja je ukazala da se originalni fragment rada tog slavnog ruskog slikara nalazi kod sina arhitekte Bukvaca prema čijem projektu je urađena rekonstrukcija zgrade Narodnog pozorišta 1923. godine.
Đurović je rekao da je Dušan Šević iza sebe ostavio jedno veliko delo koje će, kako je istakao, pamtiti mnoge generacije. On je naglasio da je Šević bio jedan od nekoliko divnih ljudi sa kojima je sklopio krasna prijateljstva tokom priprema za otvaranje Muzeja Narodnog pozorišta koji je počeo s radom 22. novembra 2010. godine.
- Znali smo se kratko, ali verujem da ću ga sigurno pamtiti dugo - dodao je nekadašnji upravnik Narodnog poѕorišta koji je tu funkciju obavljao od 22. oktobra 2009. do 4. oktobra 2012. godine.
Razgovor je vodio dramaturg Željko Hubač.
Dušan Šević i njegova supruga Mila, dugogodišnja balerina Nacionalnog teatra, bili su, između ostalog, i jedni od brojnih donatora Muzeja Narodnog pozorišta. Trajno i bez naknade, 3. novembra 2010. godine, ustupili su deo kulturnih dobara iz svoje bogate privatne kolekcije kao što su scenografske i kostimografske skice Dušana Ristića, Petra Pašića, Miomira Denića, Vladimira Žedrinskog, Kšištofa Pankijeviča, Eriha Dekera... iz predstava “Travijata“, “Selo Stepančikovo“, „Vasa Železnova“, „Boris Godunov“, „Romeo i Julija“, „Ribarske svađe“...Takođe, među poklonjenim eksponatima nalaze se i fotografija gledališta Narodnog pozorišta u Beogradu pred početak drame „Allons enfants i običan čovek“ (18. juna 1914), poslednje predstave u prvobitnoj staroj zgradi, neposredno pred početak radova na obnovi i dogradnji, potom dva plakata muzičkih festivala u Visbadenu (1953.) i Edinburgu (1973), na kojima su učestvovali Opera i Balet Nacionalnog teatra, suvenir programi...
Šević je rođen u Beogradu 1. aprila 1919. godine u Beogradu. Završio je Arhitektonski fakultet, a u Narodnom pozorištu u Beogradu zaposlio se 1. maja 1950. godine. Funkciju direktora Tehnike obavljao je od 1.januara 1961. godine. Penzionisan je 31. avgusta 1983. godine.
M.B.