Vesti

U MUZEJU NARODNOG POZORIŠTA ODRŽANO SEĆANjE NA MILANA ĐOKOVIĆA

5 decembar 2013

U okviru ciklusa "Sećanja", u četvrtak 5. decembra (18,00), u Muzeju Narodnog pozorišta održano je veče posvećeno Milanu Đokoviću (1908 - 1993), povodom dve decenije od smrti.

Uspomenu na ovog dramskog pisca, romansijera, prevodioca, upravnika prestižnih beogradskih pozorišnih kuća, upravnika Kolarčevog narodnog univerziteta i prvog predsednika Skupštine Vukove zadužbine, evocirali su novinar i dramski pisac Miodrag Mija Ilić, glumci Pavle Minčić i Momčilo Ćira Životić i Đokovićev sin Dušan.
Đoković je podsetio da je njegov otac, pre tačno dve decenije, 5. decembra 1993. godine "otišao u neki drugi svet" i naglasio da je čak i u bolnici, do poslednjeg trenutka, "pričao o pozorištu, prozivao glumce, režirao".
- Čak je bio i vrlo glasan. Oni koji su ga poznavali, znali su da Milan Đoković nije bio glasan u smislu tonaliteta kojim se služio. Bio je glasan u onim mislima koje je sprovodio i koje je sproveo. Eto, danas je prošlo tačno 20 godina od tog trenutka. Veoma mi je drago što smo večeras u ovolikom broju zajedno i što ćemo se podsetiti njegovog lika i dela - rekao je Dušan Đoković.
Ilić je primetio da se o Milanu Đokoviću, uprkos tome što je u mnogim segmentima zadužio srpsku kulturu, danas veoma malo govori.
- Ova novija, najnovija teorija i istorija književnosti u priličnoj meri zaobilazi Milana Đokovića. Njega, gostovo, da nema ni na internetu. Može da se pronađe samo ono što je objavila Fondacija "Milan Đoković". To je, zaista, velika nepravda - ocenio je Ilić, koji je godinama, kao i Đoković, bio direktor Drame Narodnog pozorišta u Beogradu.
- Čini mi se da je Milan Đoković i sada, ovog trenutka, tu negde oko nas. Jer, tolika energija i ljubav koju je on ostavio u Narodnom pozorištu ne mogu da isčile tek tako. Ovi zidovi su natopljeni njegovom energijom - rekao je Ilić.   
Dramska umetnica Biljana Đurović pročitala je tekstove dramskih umetnica Marije Crnobori i Mire Stupice u kojima one govore o svojoj saradnji sa Milanom Đokovićem koji je, između ostalog, u periodu od 1947. do 1960. bio direktor Drame Nacionalnog teatra.
U okviru programa, premijerno je emitovan dokumentarni film o Milanu Đokoviću "Setni svedok vremena".
Zahvaljujući Fondaciji "Milan Đoković", svaki posetilac dobio je na poklon knjigu "Trag vremena - razgovori sa Milanom Đokovićem", autora Miloša Jevtića.
M.B.