Vesti

Na Velikoj sceni Narodnog pozorišta održano „Sećanje na primadonu Milku Stojanović“

14 oktobar 2023

U subotu 14. oktobra na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu, održano je „Sećanje na primadonu Milku Stojanović“.

O nekadašnjoj prvakinji Opere Narodnog pozorišta u Beogradu, jednoj od najpriznatijih srpskih umetnica koja je preminula 1. septembra, govorili su umetnički direktor Opere Narodnog pozorišta Nikola Mijailović, filmski reditelj Đorđe Kadijević, profesorka i pozorišna rediteljka Ivana Vujić i direktor Muzeja Narodnog pozorišta Dragan Stevović.

U okviru programa, u režiji Ivane Dragutinović Maričić, emitovani su audio i video snimci iz najpoznatijih uloga Milke Stojanović na domaćim i internacionalnim scenama.

Nakon snimka najpoznatije arije iz Belinijeve opere „Norma“ - „Casta diva“, kojom je započeo skup u znak sećanja na našu veliku umetnicu, prisutnima se obratio Nikola Mijailović koji je ocenio da je Milka Stojanović „posedovala sve osobine prave zvezde”.

„Tajna njenog vrtoglavnog uspeha nije bila samo u prepoznatljivom glasu vanserijske lepote, već i u njenom osmehu i širokim pogledima na život, čime je osvajala srca publike širom sveta i svih nas koji smo imali tu čast i sreću da je upoznamo. Draga Milka, ja Vam se lično i u ime Opere Narodnog pozorišta zahvaljujem na svemu što ste nam podarili. Zahvaljujem se i u ime svih ljubitelja operske umetnosti čije je živote oplemenio Vaš anđeoski glas. Vaša zvezda će nastaviti da sija i kroz nezaboravne snimke koji će biti vodilja generacijama pevača koje će se tek izroditi. Svoj život ste posvetili operskoj umetnosti, te je Vaše ima upisano krupnim slovima još za života. Hvala Vam na svemu”, poručio je umetnički direktor Opere Narodnog pozorišta u Beogradu.

 Ivana Vujić je kazala da je došla na ovaj skup u Narodno pozorište kako bi iskazala poštovanje prema gospođi Milki Stojanović i njenoj veličanstvenoj umetnosti.

„Bila je čudo od dara, čudo od prefinjenosti, čudo od nijansiranja, čudo od osetljivosti… Bog ti je dao glas, a tvoj dobri tata te  je naučio gvozdenoj disciplini koja ti je dala snagu da budeš hrabra, kako bi rekao Van Gog, ali i pažljiva i nežna, u isti mah. Nema takvih glasova kao što ga je imala Milka. Oni se rađaju retko. I nema takvih osoba kao što je – ne bila, nego jeste i ostaće, veličanstvena primadona Narodnog pozorišta Beograda i Srbije Milka Stojanović”, istakla je rediteljka Vujić.

Đorđe Kadijević je ocenio da je Milka Stojanović, kao osoba, bila „jaka ličnost sa jakim karakterom”, dok je kao umetnica „imala jedinstven i neponovljiv glas”. 

„Veliku količinu energije koju je nosila u sebi, umela je da pretoči u svoju pesmu”, naglasio je poznati reditelj i ukazao da „niko, u njenom vremenu, nije mogao da se meri sa tim energetskim potencijalom pevanja koji je ona imala”. 

Dragan Stevović je izrazio želju da bi voleo da svi, nakon završetka ovog skupa, izađu iz sale „s osećanjem radosti što smo bili svedoci jednog takvog velikog života, velike karijere i velike ljubavi koju je imala i od publike, i od njenog Žiće (Živan Saramandić suprug) i svih nas oko nje”. 

„Ovo nije kraj, siguran sam. U prolasku kroz vreme, kako ste voleli da kažete, ostaje da svetli Vaša zvezda uz reči Marije Kalas koje ste voleli da citirate: Sve je zabeleženo. Hvala Vam na svemu što ste nam podarili. Istinski sam srećan što sam bio Vaš prijatelj”, kazao je Stevović.

Program je završen snimkom Dezdemonine molitve iz Verdijevog „Otela“.
 

Galerija