Вести

СОЛИСТИ БАЛЕТА НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА ДЕЈАН КОЛАРОВ И ИГОР ПАСТОР ДОБИТНИЦИ НАГРАДЕ „НАТАША БОШКОВИЋ“

22 октобар 2015

Солисти Балета Народног позоришта у Београду Дејан Коларов и Игор Пастор овогодишњи су добитници Награде „Наташа Бошковић“ за најбољу интерпретацију неокласичног стила у области балетске уметности.
Престижно признање Удружења балетских уметника Србије припало им је за изванредно остварене улоге Доријана Греја, у истоименом балету.
Једногласну одлуку донео је жири у саставу Милица Безмаревић (председник), Владимир Логунов и Паша Мусић.
- Иако су ова два уметника на потпуно различит начин донели лик Дорјана Греја, жири сматра да су обе интерпретације апсолутно задовољиле све уметничке критеријуме за овај изузетно захтеван драмски лик. Они су у своје улоге уградили несвакидашњи уметнички набој који ни једног тренутка публику не оставља равнодушном, уносећи прегршт емотивних стања који изискује лик Дорјана Греја. Кореограф Владимир Логунов тражио је од уметника да размишљају и граде лик на себи својствен начин, па смо управо због тога добили два потпуно различита, изузетна уметничка остварења. Честитамо уметницима са жељом да им ова престижна награда буде подстрек у даљем раду – наведено је у образложењу жирија.
Награда ће бити уручена на Великој сцени Народног позоришта у Београду, 19. новембра уочи почетка балета „Слика Доријана Греја“.
Представа је инспирисана истоименим романом Оскара Вајлда из 1891. године у којем овај славни ирски књижевник кроз причу о Доријану, без устезања критикује лицемерје и неморал у свом непосредном окружењу, а Логунов је одабрао 12 кључних сцена који је на најбољи начин осликавају.
Као и у роману, Доријан Греј данашњице је леп и млад, али је у потпуности разорен изнутра.
У нереалној визији света, у потрази за вечитом младошћу, а у мрачном окружењу, Доријан, на кога изузетно утичу околности и друштво, постаје лош. Он, једноставно ужива у животу. Нема никакве циљеве, посебно не племените. Када његово стање коначно постане скроз лоше, Доријан одлучује да нестане са овог света...
У представи учествује целокупни ансамбл Балета Народног позоришта у Београду.
Аутор либрета је Душан Милосављев, асистент кореографа била је Маја Варићак Антић док је избор музике урадила Александра Паладин која се одлучила за композиције Ралфа Вон Вилијамса, Мајкла Типита, Кшиштофа Пендерецког и Ђерђа Лигетија.
Сценографију је креирао Борис Максимовић, а костиме Катарина Грчић Николић.
Представа је премијерно изведена 30. марта ове године.
М.Б.

Добитници награда Удружења балетских уметника Србије које су уручене у петак 23. октобра на свечаности одржаној у фоајеу Друге галерије Народног позоришта у Београду:

- Награда Смиљана Мандукић за најбољу плесну интерпретацију у области савремене уметничке игре  додељена је Рикарду Кампуш Фреире за извођење у представама Дон Жуан и Жртве илузија, Битеф денс компаније, као и за целокупан допринос нашој плесној сцени.

- Награда Димитрије Парлић, најпрестижнијa награда у области балетске уметности у нашој земљи остала је ове године без лауреата.

- Специјална награда за иновативни приступ у области савременог плесног театра додељена је представи Балерине у копродукцији Форума за нови плес Балета Српског народног позоришта и Студентског културног центра Нови Сад.

- Награду за животно дело у 2015. години, Председништво Удружења балетских уметника Србије доделило је истакнутим професорима Балетске школе Лујо Давичо – Зинети Мусић Атанацковић и Мирјани Нешић