Вести

Сопран Јелена Радовановић и мецосопран Александра Ангелов, први пут наступиле у Вердијевој „Аиди"

25 мај 2018

У опери Ђузепа Вердија „Аида“, која је 26. маја изведена на Великој сцени под диригентском управом Зорице Митев Војновић, солисткиња Опере Народног позоришта, драмски сопран Јелена Радовановић први пут је наступила у насловној, а првакиња - мецосопран Александра Ангелов у улози Амнерис.

У овом музичко-сценском делу у којем је дата синтеза италијанске оперске романтике и где се човечанска драма развија на узбудљивим сукобима људских страсти и трагичној подвојености између љубави и патриотизма, улоге су остварили и Душан Плазинић (Радамес), Миодраг Д. Јовановић (Амонасро), Иван Томашев (Рамфис), Свето Кастратовић (Краљ), Александра Петровић (Свештеница) и Данило Стошић (Гласник).

У представи су учествовали Оркестар, Хор, Балет Народног позоришта у Београду.

Једна од најпознатијих светских опера, "Аида", премијерно је изведена 10. априла 2013. године под управом немачког диригента Питера Леонарда и у режији у режији госта из Бугарске Огњана Драганова.

Сценографију су креирали Дејан Миладиновић и Мираш Вуксановић, костиме Миланке Берберовић обновила је Катарина Грчић, кореографију је урадио Константин Костјуков, избор видео материјала припремио је Дејан Миладиновић, а за видео продукцију био је задужен Петар Антоновић.
М.Б.