Вести

Срећан Светски дан позоришта, 27. март

27 март 2020

ОСТАНИМО ЗАЈЕДНО, ОСТАНИМО КОД КУЋЕ, ЗАШТИТИМО СЕБЕ И ДРУГЕ

ONLINE  канал Народног позоришта достигао преко 135.000 посетилаца,  а представе у континуитету погледало више од 30.000 гледалаца

 

Поводом 27 марта, Светког дана позоришта који се обележава у целом свету и у свим театрима се чита порука коју је ове године написао драматург из Пакистана Шахид Надим, Народно позориште у Београду честита свим својим запосленим радницима, сарадницима, колегама из других позоришта и својој верној публици празник паролом,  останимо заједно, останимо код куће, заштитимо себе и друге!

Због ванредног стања у нашој земљи и вируса COVID 19 који је заразио цео свет, од 18. марта 2020. године, Народно позориште је први пут у својој историји емитовало снимке својих представа преко интернета (streaming )  и до сада их је видело преко 30.000 људи.

Свакодневна писма подршке, задовољства и сугестије људи из целе Србије и иностранства, речи захвалности које су нам упућене, обавезеле су нас да и даље осмишљавамо све могућности да публици максимално изађемо у сусрет и понудимо што квалитетнији програм. Тако смо одлучили да због великог интересовања, репризирамо представу „Госпођа министарка“ коју је на премијерном приказивању пратило преко 6600 гледалаца. За најмлађу публику уводимо преподневни темин за матине представе, и већ у недељу 29. марта у 12 сати приказаћемо  балет „Крцко Орашчић“ а ускоро и оперу „Пепељуга“.

Наши вредни кројачи који су специјализовани да шију уметничке костиме за позориште, свој вредни рад заменили су новим и почели да код куће шију маске за своје запослене.

У оквиру програма едукације професионалаца и публике „Платформа“, млади позоришни експерти Народног позоришта су се такође повезали путем друштваних мрежа и ускоро ће одржати своју прву радионицу.

Колико год да потраје ова ситуација, остаћемо верни својој публици, радићемо од куће и осмишљавати све начине да јој понудимо нешто од наших садржаја, док наши уметници вежбају и припремају нове улоге.

Обележимо Светски дан позоришта вечерас, прославмо га уз балет „Хазарски речник - Ловци на снове“, по мотивима романа Милорада Павића, у кореографији Роналда Савковића, на музику Мирослава Бака и режији Ливије Пандур.

Останимо заједно, останимо код куће, заштитимо себе и друге!

Ваше Народно позориште