Vesti

Srećan Svetski dan pozorišta, 27. mart

27 mart 2020

OSTANIMO ZAJEDNO, OSTANIMO KOD KUĆE, ZAŠTITIMO SEBE I DRUGE

ONLINE  kanal Narodnog pozorišta dostigao preko 135.000 posetilaca,  a predstave u kontinuitetu pogledalo više od 30.000 gledalaca

 

Povodom 27 marta, Svetkog dana pozorišta koji se obeležava u celom svetu i u svim teatrima se čita poruka koju je ove godine napisao dramaturg iz Pakistana Šahid Nadim, Narodno pozorište u Beogradu čestita svim svojim zaposlenim radnicima, saradnicima, kolegama iz drugih pozorišta i svojoj vernoj publici praznik parolom,  ostanimo zajedno, ostanimo kod kuće, zaštitimo sebe i druge!

Zbog vanrednog stanja u našoj zemlji i virusa COVID 19 koji je zarazio ceo svet, od 18. marta 2020. godine, Narodno pozorište je prvi put u svojoj istoriji emitovalo snimke svojih predstava preko interneta (streaming )  i do sada ih je videlo preko 30.000 ljudi.

Svakodnevna pisma podrške, zadovoljstva i sugestije ljudi iz cele Srbije i inostranstva, reči zahvalnosti koje su nam upućene, obavezele su nas da i dalje osmišljavamo sve mogućnosti da publici maksimalno izađemo u susret i ponudimo što kvalitetniji program. Tako smo odlučili da zbog velikog interesovanja, repriziramo predstavu „Gospođa ministarka“ koju je na premijernom prikazivanju pratilo preko 6600 gledalaca. Za najmlađu publiku uvodimo prepodnevni temin za matine predstave, i već u nedelju 29. marta u 12 sati prikazaćemo  balet „Krcko Oraščić“ a uskoro i operu „Pepeljuga“.

Naši vredni krojači koji su specijalizovani da šiju umetničke kostime za pozorište, svoj vredni rad zamenili su novim i počeli da kod kuće šiju maske za svoje zaposlene.

U okviru programa edukacije profesionalaca i publike „Platforma“, mladi pozorišni eksperti Narodnog pozorišta su se takođe povezali putem društvanih mreža i uskoro će održati svoju prvu radionicu.

Koliko god da potraje ova situacija, ostaćemo verni svojoj publici, radićemo od kuće i osmišljavati sve načine da joj ponudimo nešto od naših sadržaja, dok naši umetnici vežbaju i pripremaju nove uloge.

Obeležimo Svetski dan pozorišta večeras, proslavmo ga uz balet „Hazarski rečnik - Lovci na snove“, po motivima romana Milorada Pavića, u koreografiji Ronalda Savkovića, na muziku Miroslava Baka i režiji Livije Pandur.

Ostanimo zajedno, ostanimo kod kuće, zaštitimo sebe i druge!

Vaše Narodno pozorište