Вести

СТУДЕНТИ МЕДИЦИНСКОГ ФАКУЛТЕТА ВМА ПОСЕТИЛИ НАРОДНО ПОЗОРИШТЕ

13 јун 2012

Студенти Медицинског факултета Војномедицинске академије (ВМА) Универзитета одбране у Београду посетили су у среду 13. јуна Народно позориште.

Током вишечасовног боравка, студенти у пратњи декана факултета - бригадног генерала Миодрага Чолића, прво су обишли зграду и Музеј Народног позоришта, а потом су на Великој сцени погледали оперу “Трубадур” Ђузепеа Вердија.
На пријему одржаном пре почетка представе, господин Чолић, који се на дужности декана Медицинског факултета ВМА Универзитета одбране налази од 25. новембра 2011. године, захвалио се управнику Божидару Ђуровићу и кустоскињи Зорици Јанковић на срдачном пријему истакавши да боравак у Народном позоришту, за њега и студенте, представља велико задовољство.
Он је посебне комплименте упутио на рачун комплетне музејске поставке оценивши је као “фантастичну ствар”.
- Био сам овде већ неколико пута. Уживам у комплетној поставци. Лично, мени је најинтересантнији овај историјски део. Сваки пут ме подсети на неке уметнике које су многи заборавили, а са друге стране, лепо је вратити се у то неко време када су они стварали – рекао је господин Чолић који је од 2009. године редовни члан САНУ.
Ђуровић је казао да ова посета представља само једну из низа разних активности између те две угледне институције чија успешна сарадња траје дуже од једне деценије.
- Доброта и брига људи са ВМА према запосленима у Народном позоришту не може се исказати баш речима. Ми се трудимо да се запослени са ВМА и студенти Медицинског факултета овде осећају као код своје куће. Ја им желим добродошлицу у нади да ћемо сви заједно чешће бити овде, а много ређе на ВМА, као пацијенти. Ипак, веома је битно да у најтежим тренуцима знамо где треба да одемо, јер и свако пријатељство и свака оданост се не потврђује у радости и весељима, него у невољама и тугама. У свим тим проблемима, ВМА је увек била уз Народно позориште – подсетио је Ђуровић.
Одушевљење музејском поставком није крила ни студенткиња Јелена Исајловић која је рекла да не може да пронађе праве речи којима би исказала своје дивљење.
- Заиста је јако лепо видети на једном месту историјат Народног позоришта и како се оно развијало свих ових, скоро, 150 година. Посебно сам одушевљена костимима. Божанствени су – казала је она.
Њен колега Светозар Станковић рекао је да му је ово први боравак у Музеју Народног позоришта чија је комплетна поставка оставила на њега, како је нагласио, веома јак утисак. Он је, као нешто посебно и упечатљиво, издвојио сценографску макету Владимира Маренића за представу „Магбет“ и костим Љубинке Бобић из представе "Госпођа министарка".
Први пут, како нам је признала, у Музеју је боравила и студенткиња Сандра Марковић која је оценила да тај простор “одише на посебан начин, има неки свој шарм, шмек, ништа није нападно, јер је све урађено са стилом“.
Медицински факултет ВМА, који припада Универзитету одбране у Београду, акредитовала је у априлу 2009. године Комисија за акредитацију и проверу квалитета.
М.Б.