Вести

Свечани концерт Ансамбла народних игара и песама Косова и Метохије „Венац“ 17. децембра (20,00) на Великој сцени

9 децембар 2019

Свечани концерт Ансамбла народних игара и песама Косова и Метохије „Венац“, поводом 55 година од оснивања, биће одржан у уторак 17. децембра (20,00) на Великој сцени. 

Ансамбл Венац, као национална културна установа, а пре свега друштвено одговорна установа, извешће програм под називом „Тешко свуда своме без својега“, урађен из љубави и поштовања према српском народу, а који је недавно, 26. новембра, претпремијерно приказан у Грачаници.

Програм представља уметнички искорак из оквира административних граница у којима делује ова кућа. Косово и Метохија су централни део српске средњeвековне државе и простора у историји означеног као Стара Србија, а са кога су се Срби селили широм Балкана формирајући на тај начин српски културни и етнички простор. Нови програм Ансамбла „Венац“ повезује постојбину српске културе са новим завичајима Срба, који су са овог простора одлазили. 

Са акцентом на неколико преломних догађаја у српској историји програм „Тешко свуда своме без својега“ нас из средњевековне Србије води у просторе Војне границе, потом враћа у предкумановску Србију и ослобођено Косовско Поморавље завршавајући пут онде где лежи снага нашег етноса – на Шар планини, крову Старе Србије, са које се пружа поглед на све стране куда се овај народ разлио, а која чува епску традицију и надахњује и нове нараштаје.

Поред одиграних 70 концерата у овој години ансамбл је упоредо стварао поменути нов програм, веома напорно, са великом одговорношћу и уз веома велику част. Нов програм, као и програм у претходној години, прати Повељу о српском културном простору. 

„Србија, као матична држава српског народа, развија институционалне оквире и остварује респективну подршку очувању културних права етничких мањина према највишим мерилима међународне праксе. Стога се не може начелно доводити у питање ни потреба да и култура српског народа, у Србији и Српској, у региону и дијаспори или расејању, од Требиња и Херцег-Новог до Суботице и Вршца, од Врања и Грачанице до Бање Луке, буде развијана у својим вредностима и традицијама, у области савременог стваралаштва тако и у области очувања, проучавања и презентације културног наслеђа.“ (Повеља о српском културном простору, у Сремским Карловцима 04. март 2019.) 

Зато Ансамбл „Венац“, културно самосвестан, улаже велике напоре да одговорно баштини наслеђе својих предака и зато ствара нове програме који сведоче о културном наслеђу српског народа са простора Старе Србије. 

„Наслеђе које треба да одговорно баштинимо од предака чини незаменљив ослонац за сигурнији ход генерација самосвесних потомака који учествују у континуитету који називамо историјом, предањем и културом. Једино народ са изграђеном културном самосвешћу може бити активни члан глобалне, европске и светске заједнице, као њен драгоцени чинилац од којег се не очекује само да опонаша извесне културне обрасце него да их и ствара.“ (Повеља о српском културном простору, у Сремским Карловцима 04. март 2019.) 

Овај концерт Ансамбл „Венац“ организује уз велику подршку Народног позоришта у Београду, а заједничком одлуком сав приход од продаје карата за концерт донираће хуманитарној организацији "Срби за Србе" за изградњу куће трогодишњој Дуњи Насковић и њеном брату Душану из села Одевце које се налази између Новог Брда и Косовске Каменице. 

Покровитељ концерта је Министарство културе и информисања Републике Србије.

Више информација о Ансамблу „Венац“ можете наћи на сајту: http://www.ansamblvenac.rs/