Vesti

Svečani koncert Ansambla narodnih igara i pesama Kosova i Metohije „Venac“ 17. decembra (20,00) na Velikoj sceni

9 decembar 2019

Svečani koncert Ansambla narodnih igara i pesama Kosova i Metohije „Venac“, povodom 55 godina od osnivanja, biće održan u utorak 17. decembra (20,00) na Velikoj sceni. 

Ansambl Venac, kao nacionalna kulturna ustanova, a pre svega društveno odgovorna ustanova, izvešće program pod nazivom „Teško svuda svome bez svojega“, urađen iz ljubavi i poštovanja prema srpskom narodu, a koji je nedavno, 26. novembra, pretpremijerno prikazan u Gračanici.

Program predstavlja umetnički iskorak iz okvira administrativnih granica u kojima deluje ova kuća. Kosovo i Metohija su centralni deo srpske srednjevekovne države i prostora u istoriji označenog kao Stara Srbija, a sa koga su se Srbi selili širom Balkana formirajući na taj način srpski kulturni i etnički prostor. Novi program Ansambla „Venac“ povezuje postojbinu srpske kulture sa novim zavičajima Srba, koji su sa ovog prostora odlazili. 

Sa akcentom na nekoliko prelomnih događaja u srpskoj istoriji program „Teško svuda svome bez svojega“ nas iz srednjevekovne Srbije vodi u prostore Vojne granice, potom vraća u predkumanovsku Srbiju i oslobođeno Kosovsko Pomoravlje završavajući put onde gde leži snaga našeg etnosa – na Šar planini, krovu Stare Srbije, sa koje se pruža pogled na sve strane kuda se ovaj narod razlio, a koja čuva epsku tradiciju i nadahnjuje i nove naraštaje.

Pored odigranih 70 koncerata u ovoj godini ansambl je uporedo stvarao pomenuti nov program, veoma naporno, sa velikom odgovornošću i uz veoma veliku čast. Nov program, kao i program u prethodnoj godini, prati Povelju o srpskom kulturnom prostoru. 

„Srbija, kao matična država srpskog naroda, razvija institucionalne okvire i ostvaruje respektivnu podršku očuvanju kulturnih prava etničkih manjina prema najvišim merilima međunarodne prakse. Stoga se ne može načelno dovoditi u pitanje ni potreba da i kultura srpskog naroda, u Srbiji i Srpskoj, u regionu i dijaspori ili rasejanju, od Trebinja i Herceg-Novog do Subotice i Vršca, od Vranja i Gračanice do Banje Luke, bude razvijana u svojim vrednostima i tradicijama, u oblasti savremenog stvaralaštva tako i u oblasti očuvanja, proučavanja i prezentacije kulturnog nasleđa.“ (Povelja o srpskom kulturnom prostoru, u Sremskim Karlovcima 04. mart 2019.) 

Zato Ansambl „Venac“, kulturno samosvestan, ulaže velike napore da odgovorno baštini nasleđe svojih predaka i zato stvara nove programe koji svedoče o kulturnom nasleđu srpskog naroda sa prostora Stare Srbije. 

„Nasleđe koje treba da odgovorno baštinimo od predaka čini nezamenljiv oslonac za sigurniji hod generacija samosvesnih potomaka koji učestvuju u kontinuitetu koji nazivamo istorijom, predanjem i kulturom. Jedino narod sa izgrađenom kulturnom samosvešću može biti aktivni član globalne, evropske i svetske zajednice, kao njen dragoceni činilac od kojeg se ne očekuje samo da oponaša izvesne kulturne obrasce nego da ih i stvara.“ (Povelja o srpskom kulturnom prostoru, u Sremskim Karlovcima 04. mart 2019.) 

Ovaj koncert Ansambl „Venac“ organizuje uz veliku podršku Narodnog pozorišta u Beogradu, a zajedničkom odlukom sav prihod od prodaje karata za koncert doniraće humanitarnoj organizaciji "Srbi za Srbe" za izgradnju kuće trogodišnjoj Dunji Nasković i njenom bratu Dušanu iz sela Odevce koje se nalazi između Novog Brda i Kosovske Kamenice. 

Pokrovitelj koncerta je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Više informacija o Ansamblu „Venac“ možete naći na sajtu: http://www.ansamblvenac.rs/