Вести

Свечани концерт „Марија Калас Гала“ поводом стогодишњице рођења оперске диве

1 децембар 2023

Стогодишњицу рођења оперске диве Марије Калас, Опера Народног позоришта у Београду обележиће у суботу 2. децембра (19:30) свечаним концертом „Марија Калас Гала“, који ће бити одржан на Великој сцени.

У част  ове уметнице која и данас, широм планете, ужива огромну наклоност и поштовање љубитеља опере, најзначајније светске оперске куће обележавају тај датум посебно осмишљеним програмом, којим се придружује и Опера Народног позоришта у Београду. 

„Концертом поводом стогодишњице рођења Марије Калас, Опера Народног позоришта у Београду одаје почаст сопрану који по многима још увек носи титулу Примадоне асолуте. Уметници која је у много чему била револуционарна и као таква оставила неизбрисив траг у оперској уметности. Оживљавање белканто репертоара који је био помало заборављен, увођење драмског театра у оперу у смислу подједнаког третирања сценског израза и нотног текста, репертоара који је обухватао све сопранске улоге по чему је била јединствена, као и изузетно препознатљива боја гласа и невероватна харизма, све су заслуге које јој се приписују. Такође, прва је оперска певачица чији живот су пратили медији који нису уско везани за класичну музику, те је као таква до данас, и након сто година од свог рођења, остала присутна у савременом свету. Програм концерта сам конципирао са идејом да се сви сопрани ансамбла Опере Народног позоришта у најлепшем светлу представе са аријама које је певала Марија Калас и на тај начин одају захвалност ансамбла Опере Народног позоришта у Београду за све што нам је оставила и што је чини бесмртном", каже уметнички директор Опере Никола Мијаиловић.

У програму ће учествовати Јасмина Трумбеташ Петровић, Весна Ђурковић, Иванка Раковић Крстоношић, Александра Стаменковић, Невена Бриџен, Софија Пижурица, Ана Рупчић, Соња Шарић, Сања Керкез и Снежана Савичић Секулић. 

Концертом ће дириговати Зорица Митев Војновић, Ђорђе Павловић, Ђорђе Станковић и Стефан Зекић, уз учешће Хора и Оркестра Народног позоришта у Београду.

Редитељ је Марио Павле дел Монако, а концертмајстор Весна Јанссенс. 

 

Галерија