Вести

Свечани концерт водећих уметника петербуршке сцене 17. новембра на Великој сцени

4 новембар 2021

Свечани концерт под називом „Санкт Петербург у Београду“, на којем ће наступити водећи уметници петербуршке сцене, биће одржан 17. новембра (19,00) на Великој сцени.

У оквиру овог јединственог музичког догађаја, који се приређује поводом званичне посете делегације тог руског града српској престоници, београдска публика, биће у прилици да ужива у наступу солисте Маријинског театра, народног уметника Русије, Василија Герелоа.

Ова оперска звезда светске репутације,  наступиће са посебним програмом састављеним од популарних руских романси и песама ратних година.

На концерту, пуном музичких изненађења која никога неће оставити равнодушним, наступиће и унук легендарног совјетског певача Едварда Хиља – Едвард Хиљ (млађи), млади таленат, који ће представити најпознатија дела свог деде, као и група младих музичара из Санкт Петербурга „Ессе-квинтет" (ансамбл ГБУК „Петербург концерт"). 

Специфичност овог састава, добитника престижних награда на међународним музичким такмичењима, огледа се у извођењу музичких дела различитих жанрова на руским народним инструментима.

Њихов репертоар биће састављен од познатих дела из времена СССР-а, руских народних мелодија, ратних песама и романси у оригиналним ауторским аранжманима које су за „Ессе-квинтет" писали савремени руски композитори.

Предстојећи концерт, као симболичан поклон становницима српске престонице, приређује се у част успостављања партнерства између Санкт Петербурга и Београда, реализованог 10. септембра ове године у Санкт Петербургу.

Том приликом, губернатор Санкт Петербурга Александар Беглов и градоначелник Београда Зоран Радојичић потписали су Споразум о трговинској, економској, социјалној, хуманитарној и културној сарадњи.
 

Галерија