Vesti

Svečani koncert vodećih umetnika peterburške scene 17. novembra na Velikoj sceni

4 novembar 2021

Svečani koncert pod nazivom „Sankt Peterburg u Beogradu“, na kojem će nastupiti vodeći umetnici peterburške scene, biće održan 17. novembra (19,00) na Velikoj sceni.

U okviru ovog jedinstvenog muzičkog događaja, koji se priređuje povodom zvanične posete delegacije tog ruskog grada srpskoj prestonici, beogradska publika, biće u prilici da uživa u nastupu soliste Marijinskog teatra, narodnog umetnika Rusije, Vasilija Gereloa.

Ova operska zvezda svetske reputacije,  nastupiće sa posebnim programom sastavljenim od popularnih ruskih romansi i pesama ratnih godina.

Na koncertu, punom muzičkih iznenađenja koja nikoga neće ostaviti ravnodušnim, nastupiće i unuk legendarnog sovjetskog pevača Edvarda Hilja – Edvard Hilj (mlađi), mladi talenat, koji će predstaviti najpoznatija dela svog dede, kao i grupa mladih muzičara iz Sankt Peterburga „Esse-kvintet" (ansambl GBUK „Peterburg koncert"). 

Specifičnost ovog sastava, dobitnika prestižnih nagrada na međunarodnim muzičkim takmičenjima, ogleda se u izvođenju muzičkih dela različitih žanrova na ruskim narodnim instrumentima.

Njihov repertoar biće sastavljen od poznatih dela iz vremena SSSR-a, ruskih narodnih melodija, ratnih pesama i romansi u originalnim autorskim aranžmanima koje su za „Esse-kvintet" pisali savremeni ruski kompozitori.

Predstojeći koncert, kao simboličan poklon stanovnicima srpske prestonice, priređuje se u čast uspostavljanja partnerstva između Sankt Peterburga i Beograda, realizovanog 10. septembra ove godine u Sankt Peterburgu.

Tom prilikom, gubernator Sankt Peterburga Aleksandar Beglov i gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić potpisali su Sporazum o trgovinskoj, ekonomskoj, socijalnoj, humanitarnoj i kulturnoj saradnji.
 

Galerija