Вести

Теодори Спасић Награда „Наташа Бошковић“, а Ивани Савић Јаћић Награда „Смиљана Мандукић“

25 октобар 2023

Солисткиње Балета Народног позоришта у Београду Теодора Спасић и Ивана Савић Јаћић овогодишње су добитнице престижних струковних признања - Награде „Наташа Бошковић“ и Награде „Смиљана Мандукић“ које додељује Удружење балетских уметника Србије за допринос уметничкој игри у нашој земљи.

Награда „Наташа Бошковић“ за најбољу интерпретацију класичног или неокласичног стила у области балетске уметности, припала је Теодори Спасић, првој солисткињи Балета Народног позоришта у Београду, за остварену улогу Жизеле у представи „Жизела" у кореографији Л. Лавровског.

Жири у образложењу истиче да је Жизела Теодоре Спасић „технички чиста, нежна, пуна љубави, драмски беспрекорно изведена“.

„Својом Жизелом показала је зрелост уметника који има потенцијал за будућа уметничка остварења“, навео је стручни жири.

Награда „Смиљана Мандукић“ за најбољу плесну интерпретацију у области савремене уметничке игре, ове године додељена је Ивани Савић Јаћић, солисткињи Балета Народног позоришта у Београду, за остварене улоге у Балетском триптиху „Infinitas“, Народног позоришта у Београду, у кореографијама И. Кирова, М. Исаиловића и М.Колар.

Жири образлаже своју одлуку, између осталог и тиме, да је Ивана Савић Јаћић у протеклој позоришној сезони досегла и исказала своју уметничку зрелост.

„Изузетно експресивна, суверено влада техником и савремене и класичне игре, оставила је снажан утисак на све гледаоце“.

Имена награђених традиционално се саопштавају 23. октобра, поводом дана рођења нашег прослављеног кореографа Димитрија Парлића.

 

Галерија