Вести

Троје нових солиста у Вердијевом „Фалстафу“, 4. октобра на отварању оперске сезоне

3 октобар 2023

Опера Народног позоришта у Београду званично ће отворити нову сезону 4. октобра својом најновијом продукцијом - Вердијевим „Фалстафом” који ће од 19:30 бити изведен на Великој сцени, под диригентском палицом Бојана Суђића, у режији Небојше Брадића.

У тој комичној опери, премијерно изведеној 3. јуна ове године, улогу Газдарице Kвикли први пут ће певати Наташа Јовић Тривић, улогу Мис Мег Пејџ Љубица Вранеш, а улогу Фентона - Младен Продан.

„Опера Фалстаф је својеврсна Commedia dell' Arte у којој се Верди подсмева скоро свим протагонистима, остављајући само љубав и занос двоје младих, Нанете и Фентона, да лебди изнад општег метежа као чиста неукаљана емоција, док све остало може да се подведе под фарсу. За разлику од осталих Вердијевих опера, у Фалстафу је све подређено радњи, а веома мало тога певачкој фрази, па верујем да ће многи пожелети да виде и чују оперу неколико пута, увек откривајући бројне нове драмске и музичке слојеве. Фалстаф доноси актуелност, свежину, разиграност, ведрину... генијалног Шекспира у либретистичкој адаптацији изванредног Арига Боита. Дакле, представа је намењена сладокусцима који не долазе у оперу само да чују познату арију или високо Ц“, поручује маестро Суђић.

Насловну ролу тумачи Небојша Бабић, а у подели су и Александар Дојковић, Стефан Живановић, Вук Матић, Соња Шарић, Драгутин Матић и Снежана Савичић Секулић.

У представи учестују Оркестар, Хор и Балет Народног позоришта у Београду.

Сценографију је креирао Герослав Зарић, а костиме Марина Вукасовић Меденица.