Вести

У библиотеци Народног позоришта одржано премијерно сценско читање текста „Свака плава радничка блуза вал је који разбија стијену капитализма"

28 јануар 2020

Премијерно сценско читање текста Горана Ферчеца „Свака плава радничка блуза вал је који разбија стијену капитализма", у режији Бојана Ђорђева и извођењу првака Драме Народног позоришта Љубивоја Тадића, одржано је 28. јануара у библиотеци националног театра.

Текст је настао током 2016. године у оквиру Међународног пројекта „Macbeth over Europe", а писан је као монолог пословичног „последњег капиталисте“ коме је Маркс прорекао да ће пролетаријату продати уже којим ће га он обесити. Kапиталиста се налази у изолацији, у окружењу радништва које му ради о глави, а његова декламација контрапунктирана је низом порука-прогласа који му стижу од класних непријатеља, а које унутар текста фигуришу као посебне деонице...

Исте године, 2016, праизведен је у Позоришту "Theaterimballsaal" у Бону, у извођењу трупе „Fringe ensemble".

Ђорђев, позоришни уметник из Београда, бави се сценским поставкама савременог драмског писма, питањима колективног ауторства, и истраживањем перформативних формата марксистичке мисли и наслеђа левице.

Ферчец, писац, драматург и сарадник на сценским и позоришним пројектима, дипломирао је драматургију на Академији драмске уметности у Загребу. Аутор је романа „Овдје неће бити чуда“, књиге есеја „Приручник за јучер“ и књиге сценских текстова под насловом „Прековремени рад“. Његови позоришни комади извођени су на сценама у Хрватској, Немачкој и Аустрији.
М.Б. 

Галерија