Vesti

U biblioteci Narodnog pozorišta održano premijerno scensko čitanje teksta „Svaka plava radnička bluza val je koji razbija stijenu kapitalizma"

28 januar 2020

Premijerno scensko čitanje teksta Gorana Ferčeca „Svaka plava radnička bluza val je koji razbija stijenu kapitalizma", u režiji Bojana Đorđeva i izvođenju prvaka Drame Narodnog pozorišta Ljubivoja Tadića, održano je 28. januara u biblioteci nacionalnog teatra.

Tekst je nastao tokom 2016. godine u okviru Međunarodnog projekta „Macbeth over Europe", a pisan je kao monolog poslovičnog „poslednjeg kapitaliste“ kome je Marks prorekao da će proletarijatu prodati uže kojim će ga on obesiti. Kapitalista se nalazi u izolaciji, u okruženju radništva koje mu radi o glavi, a njegova deklamacija kontrapunktirana je nizom poruka-proglasa koji mu stižu od klasnih neprijatelja, a koje unutar teksta figurišu kao posebne deonice...

Iste godine, 2016, praizveden je u Pozorištu "Theaterimballsaal" u Bonu, u izvođenju trupe „Fringe ensemble".

Đorđev, pozorišni umetnik iz Beograda, bavi se scenskim postavkama savremenog dramskog pisma, pitanjima kolektivnog autorstva, i istraživanjem performativnih formata marksističke misli i nasleđa levice.

Ferčec, pisac, dramaturg i saradnik na scenskim i pozorišnim projektima, diplomirao je dramaturgiju na Akademiji dramske umetnosti u Zagrebu. Autor je romana „Ovdje neće biti čuda“, knjige eseja „Priručnik za jučer“ i knjige scenskih tekstova pod naslovom „Prekovremeni rad“. Njegovi pozorišni komadi izvođeni su na scenama u Hrvatskoj, Nemačkoj i Austriji.
M.B.