Vesti

Narodno pozorište sarađuje sa mladim piscima i rediteljima; premijerno javno čitanje drame HYPE, Ivona Riger/Nemanja Novković održano na Sceni „Raša Plaović"

4 mart 2021

Premijerno javno čitanje drame „HYPE", u koautorstvu Ivone Riger i Nemanje Novkovića, održano je 3. marta na Sceni „Raša Plaović".

U podeli su bili Slobodan Beštić (Otac), Danijela Ugrenović (Majka), Hadži Nenad Maričić (Alfa), Vanja Ejdus (Sara), Bojan Krivokapić (Nikon a.k.a. Nitkoff), Bojana Đurašković (Stela a.k.a. Senka 1) i Zorana Bećić (Luna a.k.a. Senka 2).

Komad „HYPE" obrađuje svet digitalne i artificijelne budućnosti, održavan i kontrolisan od strane elitističkih porodica skrivenih duboko u utrobi zemlje. Osuđeni na zajednički život, oni perpetuiraju kulturu nasilja koja melje sve civilizacijske tekovine, i reciklira ih u novu stvarnost umreženu kroz sveprisutno oko kamere.

Sukob generacija u kome strada ženska drugost, manifestuje se kao eksplozija različitih jezičkih registara, koji od poetskog, preko akademskog, kolokvijalnog, propagandnog, pa sve do korporacijskog i jezika informacionih tehnologija, zidaju kulise porodične brutalnosti.

Prenos javnog čitanja, iz perspektive glumca, publika je mogla da prati uživo na Instagram i Fejsbuk profilu Narodnog pozorišta u Beogradu, a prijem je bio izuzetan. 

U galeriji možete da pogledate neke od komentara koji smo odabrali da vidite šta publika misli o ovom rediteljskom poduhvatu.

Sledeći projekat koji ćemo realizovati na sličan način je javno čitanje u okviru projekta Narodno pozorište i Frankofonija, 21. marta.

Ivona Riger, diplomirala je pozorišnu i radio režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu a magistrirala Performing arts u Hamburgu. Polje njene prakse, osim pozorišta i radija, obuhvataju savremeni ples i performans.

Nemanja Novković, magistrirao je Nemački jezik i književnost na Freie Universität u Berlinu. Piše poeziju, prozu, pozorišne komade i kolumnista je za nekoliko švajcarskih časopisa. Drama HYPE je drugi tekst na kome Riger i Novković sarađuju kao koautori i koji istovremeno pišu na oba jezika, nemačkom i srpskom.