Vesti

Na Sceni „Raša Plaović“ održano javno čitanje francuske savremene drame „Svu moju ljubav“ Lorana Movinjea

7 februar 2021

U okviru projekta „Frankofonija i Narodno pozorište“, 7. februara na Sceni „Raša Plaović“ održano je javno čitanje francuske savremene drame „Svu moju ljubav“ Lorana Movinjea.

U režiji studentkinje treće godine FDU-a Ive Olujić uloge su ostvarili Danijela Ugrenović (Majka), Vladan Gajović (Otac), Gojko Baletić (Deda), Marta Bogosavljević (Ćerka) i Teodor Vinčić (Sin). 

„Svu moju ljubav” je tekst (prevod Tijana Krivokapić) u kojem likovi postaju žrtve sopstvene prošlosti i sećanja. Obeleženi tragičnim događajem i deset godina nakon njega, „sva njihova ljubav” je usmerena na potiskivanje i oživljavanje sećanja. 
Pisac Movinje na veoma zanimljiv način uspeva da istraži putanju ljubavi i porodičnih odnosa, svestan da su nam ponekad za to „istraživanje” potrebni i oni koji nisu više fizički prisutni...

Javnim čitanjem teksta „Svu moju ljubav” započela je realizacija Sporazuma o projektu „Frankofonija i Narodno pozorište“ koji su nedavno, 20. januara, potpisali upravnica Narodnog pozorišta Ivana Vujić Kominac, direktor Francuskog instituta u Srbiji Manuel Buar i ataše za kulturu Ambasade Francuske u Beogradu Katrin Fodri.

Tema sporazuma je prezentacija i javno čitanje savremenih drama francuskih autora koje će se održavati na sceni Narodnog pozorišta.

U toj prezentaciji će učestvovati mladi umetnici i članovi Narodnog pozorišta.

Svi programi u Narodnom pozorištu, uz ograničen broj mesta za publiku, održavaju se uz poštovanje svih mera zaštite koje propisuje Krizni štab u vezi sa epidemijom virusa korona.