Vesti

U „Radionici“ održano premijerno scensko čitanje teksta Sibil Berg „Avenija Wonderland“

4 novembar 2019

Premijerno scensko čitanje teksta Sibil Berg „Avenija Wonderland“, u prevodu i režiji Ivone Šijaković, održano je 4. novembra u „Radionici“, novom scenskom prostoru Narodnog pozorišta u Beogradu, u ulici Gundulićev venac 50. 

Publika je snažnim aplauzom nagradila glumačku ekipu u kojoj su bili Bojan Krivokapić, Branislav Tomašević i Aleksandar Kecman (Hor robota), te Bojanu Bambić i Dejanu Gajdaš (Osobe nepoznatog pola).

„Avenija Wonderland“ je naučno fantastična distopija o svetu u kome su inteligentne mašine preuzele vlast, potpuno revijalizovale i dehumanizovale već dehumanizovano i rijalitizovano čovečanstvo, ali se poneki pojedinac, ogoljen i onečovečen, trudi da ne izgubi ono malo duše koja ga na kraju čini čovekom.

Lektor je Stanka Janković, a producent Nemanja Konstantinović.

Ovo je bilo peto javno čitanje tekstova savremenih dramskih autora (prvo van regiona) na Sceni "Radionica" Narodnog pozorišta u Beogradu. 

Scena je svečano otvorena 23. aprila dramom Tanje Šljivar "Kao i sve slobodne devojke", u režiji Ivane Vujić.

Nakon toga, premijerno su čitani tekstovi Lejle Kalamujić „Ljudožderka ili kako sam ubila svoju porodicu“, u režiji Ane Konstantinović (19. maj), Filipa Grujića „Vilica Ebena Bajersa“, u režiji Jovane Tomić (20. jun) i Dimitrija Kokanova „Kretanje“, u režiji Olge Dimitrijević (13. oktobar).

Ivona Šijaković je diplomirala pozorišnu i radio režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu i magistrirala Performing Arts u Hamburgu. 

Trenutno je student doktorskih studija na Institutu za primenjenu teatrologiju u Gisenu. 

Polje njene izvođačke prakse, osim klasičnog teatra i radija, obuhvataju savremeni ples i performans. 

Sibil Berg je rođena 1962. godine u Vajmaru, u Istočnoj Nemačkoj.  

Tokom dosadašnje karijere napisala je 17 drama, 15 romana, kao i veliki broj eseja i kolumni za različite novine i časopise. 

Dela Sibil Berg prevedena su na 34 jezika.

Dobitnica je brojnih nagrada. 

U Narodnom pozorištu u Beogradu, 7. oktobra 2003. godine, na Sceni "Raša Plaović", premijerno je izveden njen komad "Pas, žena, muškarac", u režiji Zijaha Sokolovića. 
M.B.