У МУЗЕЈУ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА „ХЕНРИ ШЕСТИ – ГЛОБ ФОТО БЛОГ“

15 јун 2012

Његова екселенција господин Мајкл Девенпорт, амбасадор Уједињеног краљевства Велике Британије и Северне Ирске, министар културе, информисања и информационог друштва Предраг Марковић и управник Националног театра Божидар Ђуровић отворили су 15. јуна у Музеју Народног позоришта изложбу „Хенри Шести – ГЛОБ фото БЛОГ“ ауторке Зорице Јанковић.

У кратком и надахнутом говору, одржаном на српском језику, Девенпорт је похвално говорио о наступу Народног позоришта у Лондону, а том приликом навео је и изводе из критика неколицине енглеских позоришних критичара који су били једногласни у оцени да је редитељ Никита Миливојевић са ансамблом Националног театра урадио веома добру представу.
Он је као “врло значајну ствар” означио и чињеницу што се том приликом први пут са сцене Глоб театра, у 400 година постојања, чуо српски језик.
Пре Девенпорта, о великом успеху представе и значају наступа у Глоб театру говорили су министар Марковић и управник Ђуровић који је, између осталог рекао, да ће 11. мај 2012. године, када је одржана премијера “Хенрија Шестог” у том митском театру “посебним словима бити уписан у историји Националног театра“.
Ђуровић је нагласио да је уверен да се том приликом Народно позориште и српско глумиште представило на најбољи могући начин.
Изложба обухвата четири сегмента - макету "Глоба", костиме, видео материјал и фотографије. Прати је богато опремљен каталог који је ликовно опремио Зоран Блажина, а за ширу јавност поставка је путем интернет презентације у виду фото блога представљена на сајту Народног позоришта.
Аутор фотографија је Владимир Марковић, а дизајн поставке изложбе урадио је Зоран Булајић.
М.Б.