Вести

У МУЗЕЈУ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА ПРЕДСТАВЉЕНА КЊИГА ЗОРАНА Т. ЈОВАНОВИЋА "ДРАМАТУРШКИ ОГЛЕДИ"

26 новембар 2014

У оквиру циклуса "Промоције", у среду 26. новембра у Музеју Народног позоришта, представљена je књига театролога Зорана Т. Јовановића "Драматуршки огледи" коју је објавио Позоришни музеј Војводине.
О овој драгоценој књизи, која крије неслућено богатство разноврсности тема из области театрологије, осим аутора, говорили су и његове колеге театролози - Радомир Путник, Јелица Стевановић и Весна Крчмар, а у име издавача - директор Позоришног музеја Војводине Зоран Максимовић.
Прва поглавља представљају збирку одабраних радова насталих током последње две деценије, од којих се многи односе на Народно позориште и његове уметнике.
Друго поглавље се бави драматизацијама прозних дела тројице наших знаменитих књижевника, Радоја Домановића, Стевана Сремца и Јанка Веселиновића, док у трећем читамо о сценским судбинама појединих комада познатих и непознатих, као и студија о различитимм драмским приказима Косовског боја на нашим сценама.
Аутор Јовановић не заборавља ни своје колеге, претходнике у посвећеном послу истраживања позоришног трајања код нас упознајући нас са животом и делом наших великих историчара и театролога Боривоја С. Стојковића, Слободана А. Јовановића, Станислава Бајића, Драгољуба Влатковића и Душана Михаиловића.
Ту је и поглавље које представља постепени прелаз између научних радова сабраних у прва четири поглавља и потоњег дела књиге који је посвећен аутору, а чији је централни део писан у виду аутобиографије.
М.Б.

Више детаља о књизи можете прочитати ОВДЕ, у ауторском тексту Јелице Стевановић, објављеном у 81. броју "Позоришних новина"