Вести

У Музеју Народног позоришта приређен традиционални новогодишњи коктел за новинаре

26 децембар 2017

Традиционални новогодишњи коктел за представнике медија који прате продукцију наше Куће, приређен је у уторак 26. децембра у Музеју Народног позоришта.

Том приликом, одржана је и кратка прес конференција на којој је управник Дејан Савић, између осталог, нагласио да Народно позориште, успешно завршава 2017. годину у којој су, како је истакао, реализовани сви уметнички планови.

Подсетио је да су у том периоду изведене четири драмске, три оперске и једна балетска премијера, као и да су реализована бројна успешна гостовања у земљи у иностранству, прослављено неколико значајних јубилеја...

Према Савићевим речима, више од 460 одиграних представа Драме, Опере и Балета, укључујући и близу 90 гостујућих представа, концерата и осталих програма, видело је око 154.000 гледалаца.
 
Он се осврнуо и на слављеничку 150. сезону, чије обележавање стартује већ почетком наредне године, а која ће у потпуности, када је реч о премијерним насловима у сва три сектора – Драми, Опери и Балету, бити посвећена домаћим ствараоцима.

Биће постављена дела Душана Ковачевића, Иве Андрића, Боре Станковића, Бранислава Нушића... опера ће извести „Ленку” Мирослава Штаткића и „Отаџбину”, нашег најзначајнијег оперског композитора Петра Коњовића …

Савић је најавио да ће за неколико недеља, на Богојављење 19. јануара, бити обележено 80 година од смрти Бранислава Нушића, а у оквиру тога, на Великој сцени ће премијерно бити изведена његова комедија „Ожалошћена породица” у режији Јагоша Марковића, док је у холу зграде предвиђено отварање изложбе „Нушић као дипломата”.

Он је истакао да од тог дана, Народно позориште и званично креће у обележавање свог великог јубилеја – 150. година од оснивања.

Управник је нагласио да је то дуг ове Куће према својој публици и подсетио да је у марту 1868. донета одлука да се гради Народно позориште, које је своју прву представу одиграло 22. новембра наредне године.

Савић је поновио да Народно позориште не одустаје од свог плана, о којем он већ прича неколико година, а то је да уместо Стакленца на Тргу Републике буде подигнута нова зграда Националног театра што ће, уверен је, у наредном периоду бити један од приоритета и државе и града.

Објаснио је да је Кући, као што је Народно позориште, преко потребна још једна сцена, која неће бити само за оперу и балет, већ би то требало да буде дворана у којој ће се играти и драмске представе.

На крају обраћања, свим представницима медија пожелео је све најбоље у Новој 2018. години и поручио им да и даље буду уз Народно позориште.
М.Б.