Вести

У Великој дворани Сава центра одржано ексклузивно извођење Пучинијеве „Тоске“

14 мај 2018

Ексклузивно извођење „Тоске“, у продукцији престижног Пучинијевог фестивала из Торе дел Лага, уз учешће оперских звезда из Италије у главним улогама, као и солиста, Оркестра и Хора Народног позоришта у Београду, одржано је 14. маја у Великој дворани Сава центра.

Под диригентском управом угледног италијанског маестра и културног радника Алберта Веронезија, који је у последње две сезоне чест и радо виђен гост Опере Националног театра, насловну ролу страствене и импулсивне диве Флорије Тоске певала је сопран Паолета Мароку, у улози романтичног, слободољубивог и заљубљеног сликара Марија Каварадосија наступио је тенор Дарио ди Виетри, док је лик бескрупулозног шефа полиције барона Скарпије дочарао баритон Алберто Газале.

У овој мелодраматичној и трагичној сторији о љубави, страсти, опсесији, али и тиранији, злу, корупцији и моћи, што је истовремено чини и својеврсним политичким трилером, наступили су и Михаило Шљивић (Црквењак), Александар Стаматовић (Анђелоти), Дарко Ђорђевић (Сполета), Гаврило Рабреновић (Шароне), Сања Косанић (Пастир) и Свето Кастратовић (Тамничар).

У представи, коју је пре две године режирао познати италијански филмски редитељ Енрико Ванчина, (ово извођење потписао је његов помоћник Лоренцо Д’ Амико), учествовали су Оркестар и Хор Опере Народног позоришта и чланови Дечијег хора "Хориславци".

Тај својеврсни спектакл, који је Италијански институт за културу у Београду приредио у сарадњи са Националним театром, Сава центром и Фондацијом поменутог фестивала, одржан је поводом 41. рођендана Сава центра и обележавања 150 година од оснивања Народног позоришта у Београду.

За ову прилику, из Италије су стигли оригинални костими, као и импресивна сценографија која је први пут измештена из театра на отвореном у Торе дел Лагу, у чаробној Тоскани, у којем се већ 64. године дешава Пучинијев фестивал, једна од најпрестижнијих манифестација класичне музике на свету.

Ова грандиозна музичка манифестација, која траје сваког лета од почетка јуна до краја августа, одржава се у прелепом здању амфитеатра у чијој је близини, на свега сто метара, тик уз језеро, смештена вила (данас претворена у музеј) у којој је Пучини налазио инспирацију за своја бесмртна дела, укључујући и "Тоску" коју је написао 1899. године.

Музичка драма у три чина "Тоска", која представља место сталног преплитања политичких и љубавних интрига, настала по либрету Луиђија Илике и Ђузепеа Ђакозе, а на основу истоимене драме Викторијена Сардуа, дешава се у Риму јуна 1800. године, у време Наполеоновог пробоја у Италију и претње преотимања тог града од тадашњег Напуљског краљевства.

Око две хиљаде одушевљених гледалаца наградило је на крају представе комплетну уметничку екипу вишеминутним громогласним аплаузом и узвицима „браво“.
М.Б.