Вести

Управник Народног позоришта Светислав Гонцић положио венац на споменик Браниславу Нушићу

19 јануар 2023

Поводом 85. годинa од смрти нашег великог комедиографа Бранислава Нушића, управник Народног позоришта у Београду Светислав Гонцић, положио је 19. јануара венац на његов споменик који се налази прекопута зграде националног театра.

Нушић је рођен 8. октобра 1864. године, у Београду.

Најпознатији је по својим комедијама „Протекција”, „Свет”, „Пут око света”, „Госпођа министарка”, „Народни посланик”, „Мистер Долар”, „Ожалошћена породица”, „Покојник”, „Др”, „Сумњиво лице”, „Не очајавајте никад” и романима „Аутобиографија”, „Општинско дете” и „Хајдуци”. 

Писао је и драме „Тако је морало бити”, „Јесења киша”, „Иза божијих леђа”, „Пучина”, „Кирија”, приповетке „Политички противник”, „Посмртно слово”, „Класа”, „Приповетке једног каплара” и трагедије „Кнез Иво од Семберије”, „Хаџи-Лоја”, „Наход”, „Хаџи-Ена”.

У периоду од 14. јула 1900. до 14. јануара 1902. године био је управник Народног позоришта у Београду.

Иако је и сам био политички активан, често је исмеавао политичаре и оне на власти па је због тога чак боравио и у затвору. Бавио се новинарством, обављао послове писара, а у Скопљу, Солуну, Серези и Приштини био је вицеконзул и конзул. 

Радио је и као секретар и управник уметничког сектора у Министарству просвете и у поштанском-телеграфском одељењу Министарства грађевине.

Године 1933. изабран је за редовног члана Српске академије наука и уметности. 

Нушић је преминуо 19. јануара 1938. године у Београду.
 

Галерија