Vesti

Upravnik Narodnog pozorišta Svetislav Goncić položio venac na spomenik Branislavu Nušiću

19 januar 2023

Povodom 85. godina od smrti našeg velikog komediografa Branislava Nušića, upravnik Narodnog pozorišta u Beogradu Svetislav Goncić, položio je 19. januara venac na njegov spomenik koji se nalazi prekoputa zgrade nacionalnog teatra.

Nušić je rođen 8. oktobra 1864. godine, u Beogradu.

Najpoznatiji je po svojim komedijama „Protekcija”, „Svet”, „Put oko sveta”, „Gospođa ministarka”, „Narodni poslanik”, „Mister Dolar”, „Ožalošćena porodica”, „Pokojnik”, „Dr”, „Sumnjivo lice”, „Ne očajavajte nikad” i romanima „Autobiografija”, „Opštinsko dete” i „Hajduci”. 

Pisao je i drame „Tako je moralo biti”, „Jesenja kiša”, „Iza božijih leđa”, „Pučina”, „Kirija”, pripovetke „Politički protivnik”, „Posmrtno slovo”, „Klasa”, „Pripovetke jednog kaplara” i tragedije „Knez Ivo od Semberije”, „Hadži-Loja”, „Nahod”, „Hadži-Ena”.

U periodu od 14. jula 1900. do 14. januara 1902. godine bio je upravnik Narodnog pozorišta u Beogradu.

Iako je i sam bio politički aktivan, često je ismeavao političare i one na vlasti pa je zbog toga čak boravio i u zatvoru. Bavio se novinarstvom, obavljao poslove pisara, a u Skoplju, Solunu, Serezi i Prištini bio je vicekonzul i konzul. 

Radio je i kao sekretar i upravnik umetničkog sektora u Ministarstvu prosvete i u poštanskom-telegrafskom odeljenju Ministarstva građevine.

Godine 1933. izabran je za redovnog člana Srpske akademije nauka i umetnosti. 

Nušić je preminuo 19. januara 1938. godine u Beogradu.
 

Galerija