Вести

Успешно гостовање Ибсенове „Норе“, у режији Татјане Мандић Ригонат, у мариборском Словенском народном гледалишчу

16 јануар 2023

Чувена драма „Нора – Луткина кућа“ Хенрика Ибсена, у режији и адаптацији Татјане Мандић Ригонат, изведена је 13. јануара с великим успехом на гостовању у Словенском народном гледалишчу у Марибору.

У тој драми, написаној крајем 19. века, улоге су остварили Нада Шаргин (Нора Хелмер), Ненад Стојменовић (Торвалд Хелмер, адвокат, Норин супруг), Хаџи Ненад Маричић (Доктор Ранк), Kатарина Марковић (Госпођа Kристина Линде), Горан Јевтић (Адвокат Нилс Kрогстад) и Јелена Благојевић (Слушкиња) које је одушевљена словеначка публика у препуној сали испратила дуготрајним, бурним аплаузом.

„Нора - Луткина кућа“, први драмски бестселер о жени која, спознавши патријархалну хипокризију, напушта мужа и удобни дом, је превратничка драма која је пронела Ибсенову славу широм света.

Уздрмала је позоришне сцене и савест ондашњих грађана, инспирисала многе уметнике и покренула полемике које и данас трају.

Редитељка је урадила и избор музике, а у уметничком тиму су и Бранко Хојник (сценограф), Ивана Васић (костимограф), Ирена Popović (композитор), Љиљана Мркић Поповић (сценски говор), Игор Kоруга (сценски покрет) и Јелена Тврдишић (видео рад).

Kомад се игра у преводу Љубише Рајића.

Представа је премијерно изведена 23. децембра 2021. године на Великој сцени и за веома кратко време стекла је наклоност критике и публике.

Наредно извођење на редовном репертоару Народног позоришта заказано је за 5. фебруар у 19,30 часова. 

Галерија