Вести

Успешно гостовање Mоцартовог „Дон Ђованиja“ у Румунској националној опери у Темишвару

27 децембар 2017

У оквиру протоколарне сарадње између Народног позоришта у Београду и Националне опере из Темишвара, ансамбл Опере гостовао је 27. децембра у том румунском граду са Моцартовим „Дон Ђованијем“, изведеним под диригентском управом Дијане Цветковић, у режији госта из Италије Алберта Триоле.

Публика у препуној сали, поздравила је петоминутним стајаћим овацијама наше уметнике које је предводио баритон Владимир Андрић у насловном лику Дон Ђованија, антијунака без идеала и скрупула, кога покрећу индивидуализам и жеља за задовољствима.

У овој опери, која поседује савршену равнотежу између комедије и трагедије, улоге су остварили и Иванка Раковић Крстоношић (Дона Елвира), Драгољуб Бајић (Лепорело), Снежана Савичић Секулић (Дона Ана), Марко Живковић (Дон Отавио), Софија Пижурица (Церлина), Марко Пантелић (Мазето) и Александар Маневски (Комендаторе).

У представи је учествовао Хор, Оркестар и Балет Народног позоришта у Београду.

На овај начин, настављена су успешна гостовања у Националној опери из Темишвара, започета пре неколико година.

Наиме, сарадња две географски и програмски блиске оперске Куће, Опере Народног позоришта у Београду и Румунске националне оперe из Темишвара, једне од четири установе те врсте у суседној држави, обновљена је после више од три деценије, 2. новембра 2014. године када је наш ансамбл гостовао са Вагнеровим „Летећим Холанђанином“.

Наредне, 2015. године, Опера Народног позоришта наступила је са Вердијевим „Риголетом“, а прошле, са „Евгенијем Оњегином“ Петра Иљича Чајковског.

Моцартов „Дон Ђовани“, урађен у копродукцији са Опером и Театром „Мадленианум“, премијерно је изведен пре нешто више од месец дана, 22. новембра, на Дан Народног позоришта.
М.Б.