Вести

Вршилац дужности управника Народног позоришта Светислав Гонцић положио венац на споменик Браниславу Нушићу

19 јануар 2022

Поводом 84. године од смрти нашег великог комедиографа Бранислава Нушића, вршилац дужности управника Народног позоришта у Београду Светислав Гонцић, положио је 19. јануара венац на његов споменик који се налази прекопута зграде националног театра.

Нушић је рођен 8. октобра 1864. године, у Београду.

Најпознатији је по својим комедијама „Протекција”, „Свет”, „Пут око света”, „Госпођа министарка”, „Народни посланик”, „Мистер Долар”, „Ожалошћена породица”, „Покојник”, „Др”, „Сумњиво лице”, „Не очајавајте никад” и романима „Аутобиографија”, „Општинско дете” и „Хајдуци”. 

Писао је и драме „Тако је морало бити”, „Јесења киша”, „Иза божијих леђа”, „Пучина”, „Кирија”, приповетке „Политички противник”, „Посмртно слово”, „Класа”, „Приповетке једног каплара” и трагедије „Кнез Иво од Семберије”, „Хаџи-Лоја”, „Наход”, „Хаџи-Ена”.

У периоду од 14. јула 1900. до 14. јануара 1902. године био је управник Народног позоришта у Београду.

Иако је и сам био политички активан, често је исмеавао политичаре и оне на власти па је због тога чак боравио и у затвору. Бавио се новинарством, обављао послове писара, а у Скопљу, Солуну, Серези и Приштини био је вицеконзул и конзул. 

Радио је и као секретар и управник уметничког сектора у Министарству просвете и у поштанском-телеграфском одељењу Министарства грађевине.

Године 1933. изабран је за редовног члана Српске академије наука и уметности. 

Нушић је преминуо 19. јануара 1938. године у Београду.

Галерија