Vesti

Vršilac dužnosti upravnika Narodnog pozorišta Svetislav Goncić položio venac na spomenik Branislavu Nušiću

19 januar 2022

Povodom 84. godine od smrti našeg velikog komediografa Branislava Nušića, vršilac dužnosti upravnika Narodnog pozorišta u Beogradu Svetislav Goncić, položio je 19. januara venac na njegov spomenik koji se nalazi prekoputa zgrade nacionalnog teatra.

Nušić je rođen 8. oktobra 1864. godine, u Beogradu.

Najpoznatiji je po svojim komedijama „Protekcija”, „Svet”, „Put oko sveta”, „Gospođa ministarka”, „Narodni poslanik”, „Mister Dolar”, „Ožalošćena porodica”, „Pokojnik”, „Dr”, „Sumnjivo lice”, „Ne očajavajte nikad” i romanima „Autobiografija”, „Opštinsko dete” i „Hajduci”. 

Pisao je i drame „Tako je moralo biti”, „Jesenja kiša”, „Iza božijih leđa”, „Pučina”, „Kirija”, pripovetke „Politički protivnik”, „Posmrtno slovo”, „Klasa”, „Pripovetke jednog kaplara” i tragedije „Knez Ivo od Semberije”, „Hadži-Loja”, „Nahod”, „Hadži-Ena”.

U periodu od 14. jula 1900. do 14. januara 1902. godine bio je upravnik Narodnog pozorišta u Beogradu.

Iako je i sam bio politički aktivan, često je ismeavao političare i one na vlasti pa je zbog toga čak boravio i u zatvoru. Bavio se novinarstvom, obavljao poslove pisara, a u Skoplju, Solunu, Serezi i Prištini bio je vicekonzul i konzul. 

Radio je i kao sekretar i upravnik umetničkog sektora u Ministarstvu prosvete i u poštanskom-telegrafskom odeljenju Ministarstva građevine.

Godine 1933. izabran je za redovnog člana Srpske akademije nauka i umetnosti. 

Nušić je preminuo 19. januara 1938. godine u Beogradu.

Galerija