NIJE SMRT BICIKLO (DA TI GA UKRADU)

drama Biljane Srbljanović

O predstavi

Reč autorke

Komad "Nije smrt biciklo (da ti ga ukradu)" napisala sam pre više od deset godina, kada mi je umirao otac. Tekst je nastao najpre kao monolog, koji sam sama izvela u bečkom Burgteatru u okviru ciklusa "Kakanien. Neue Republik der Dichter" (Nova republika pesnika). 
Imao je svoju praizvedbu u nemačkom pozorištu Šaušpilhaus Bohum u režiji Anselma Vebera, za koje je i pisan, a u Beogradu u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, u režiji Slobodana Unkovskog.
Obe predstave sam gledala samo po jednom (inače ne gledam svoje predstave), komad više nikad nisam pročitala (inače ne čitam svoje tekstove) snimak svog nastupa u Burgu pogotovo i ni slučajno nisam. 
Sve što pišem - pišem o sebi, o svojim teskobama, traumama, boli, o svojoj sreći i kada je lažna, o svojoj nesnađenosti. Nisam valjda luda onda da to čitam?
Narodno pozorište po prvi put u mojih 30 godina rada izvodi neki moj komad, tako što ga je Andrej Nosov predložio. Andrej je moj dugogodišnji prijatelj i više od toga - u Hartefaktu, koji je on osnovao i koji vodi, umetnički sarađujemo već petnaest godina, smišljamo i maštamo, stvaramo jedan drugačiji teatar i svet. Ne postoji niko drugi ko bi mogao da me natera da se vratim ovom komadu i da ga ponovo čujem i gledam, ponovo se suočim sa svojim bolima, osim Andreja.
Pristala sam i vredelo je. 

Biljana Srbljanović


 

 Biljana Srbljanović

Dramska autorka, redovna profesorka dramaturgije na Fakultetu dramskih  umetnosti u Beogradu.  Autorka je preko 10 drama („Beogradska trilogija“, „Porodične priče“, „Pad“, „Skakavci“, „Barbelo“,  „Nije smrt biciklo (da ti ga ukradu)“, „Vrat od stakla“, „Medvedi su ugrožena vrsta“). Njene drame su prevedene na oko 25 jezika, a igrane u preko 100 pozorišta u svetu. Za dramsko stvaralaštvo osvojila je šest Sterijinih nagrada, kao i nagrade Joakim Vujić, Slobodan Selenić, Ernst Toler, Nagradu grada Beograda i nagradu Premio Europa – Nova pozorišna realnost. Za svoj aktivistički rad, dobila je, između ostalih i nagrade Osvajanje slobode i Dana Sarajeva. Kreatorka serije „Otvorena vrata“ i autorka teksta zvučne skulpture u okviru umetničkog rada na spomeniku Zoranu Đinđiću autora Mrđana Bajića, sa kojim je koautorka umetničkog rada „Novi Beograd 11070“ u okviru izložbe "Nepouzdani pripovedač" u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu. Dugogodišnja umetnička saradnica nezavisne produkcije i fondacije Hartefakt. Predavala na visokoj školi Paolo Grassi u Milanu, na Tisch School of the Arts, New York University u Njujorku i fakultetu Primenjenih umetnosti u Beču.  Fullbright alumnistkinja, dobitnica je francuskog ordena Viteza umetnosti i književnosti (Chevalier des Arts et des Lettres). 


 Andrej Nosov
Pozorišnu režiju završio je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beograd, a masterirao na DAS Graduate School Akademije za pozorište i igru Univerziteta umetnosti u Amsterdamu. Osnovao je i vodi Hartefakt, nezavisnu produkciju i fondaciju. Kao pozorišni autor, stvara dela zasnovana na savremenim komadima, kao i na procesima saradnje sa glumcima, dramaturzima i drugim saradnicima otvarajući prostor za neobičan jezik, forme, teme i načine u lokalnom kontekstu. Rediteljski angažman na predstavama „Izopačeni“, „Glad“, „Hinkeman“, „Aveti“, „Crna kutija“, „Balava“, „Ujka Vanja“, „U raljama života“, „Sitnice koje život znače“ i drugim, koristi da progovori o problemima koji muče savremenog čoveka, pri tome ne odustajući od njihove političke i (po)etičke dimenzije. Dobitnik je više nagrada, među kojima i nagrade Ibsen Scope za 2022.

 

Premijerno izvođenje

Premijera 26. juna 2024. godine
Scena „Raša Plaović“ 

 

Biljana Srbljanović
NIJE SMRT BICIKLO
(DA TI GA UKRADU)

Režija Andrej Nosov

 

Dramaturgija Đorđe Kosić
Kostimografija Marija Marković Milojev, Petra Fotez
Scenografija Zorana Petrov
Komponovanje muzike Draško Adžić
Scenski pokret Marija Milenković 
Produkcija Miloš Golubović, Marija Kovačević
Inspicijent Ana Zorić 
Sufler Marija Nedeljkov
Produkcija muzike Vladimir Petričević 
Izvođenje muzike (truba) Vladimir Jovanović
Rediteljska asistentura Aleksandra Lozanović, Selena Pleskonjić
Scenografska asistentura Jasna Saramandić
Kostimografska asistentura Milena Kostić Jojić
Producentska praksa Milica Milenković

 

Igraju:
Tata BRANKO VIDAKOVIĆ
Nadežda VANjA EJDUS 
Zastavnik Jokić NENAD STOJMENOVIĆ
Debela NINA NEŠKOVIĆ
Ropac MILOŠ ĐORĐEVIĆ
Aleksandra SUZANA LUKIĆ
Gospođa DRAGANA VARAGIĆ
Aleksa PETAR STRUGAR

 

Majstor svetla: Srđan Mićević 
Majstor maske: Marko Dukić 
Majstor pozornice: Zoran Mirić 
Majstor tona: Velimir Milošević i Roko Mimica
kostimi i dekor su izrađeni u radionicama Narodnog pozorišta
Video produkcija: Video studio Narodnog pozorišta