U IME OCA I SINA

PRIČA O SVETOM SAVI, drama Milovana Vitezovića

O predstavi

U IME OCA I SINA

REČ REDITELjA 

Milovan Vitezović ostavio nam je plod svog dugogodišnjeg studioznog rada, dramsku epopeju na dve stotine strana "U ime oca i sina". Od tog dragocenog materijala moglo bi se sačiniti četiri celovečernje predstave. S obzirom da sam pre 30tak godina režirao predstavu o Svetom Savi u pozorištu za decu od prvog dela ovog Vitezovićevog dramskog zaveštanja, sada sam odlučio da se koncentrišem na poslednji deo koji sadrži biografske činjenice iz života Svetog Save od monašenja do kraja života. Radnja drame prati kako je organizovao crkvu, državu, uveo zakone, obrazovanje, bolnice, bio diplomata, mirio zaraćene... pa sve do smrti u Trnovu.
Veoma je dramski zahtevno ali i izazovno praviti predstavu o istorijskoj ličnosti kakav je Sveti Sava. To je čovek koji se mlad odrekao svega zemaljskog i postao monah da bi, posvetivši ceo svoj život Bogu, postao sposoban da učini više od bilo kog čoveka za isti taj zemaljski svet.

Milan KaradžićREČ DRAMATURGA

Predstava koju će ansambl Narodnog pozorišta premijerno odigrati na dan Svetog Save 2024 godine u režiji Milana Karadžića bavi se adaptacijom četvrte četvrtine velike dramske epopeje Milana Vitezovića. Ovo dramsko delo je višestruko značajno i kao plod višedecenijskog istraživanja, dara i truda pesnika i dramskog pisca M. Vitezovića, i kao njegovo zavetno delo na jednu od najznačajnijih tema iz naše istorije kojem će mnogi reditelji moći u budućnosti da se vraćaju i da ga obrađuju u svim raspoloživim dramskim medijima.
Naša pozorišna predstava se bavi istorijskim likom princa Rastka Nemanjića od njegove odluke da se zamonaši na Svetoj Gori do kraja njegovog zemaljskog života. Dramska napetost proističe u svakoj sceni od činjenica da se jedan čovek u mladosti odrekao svega zemaljskog da bi služio Bogu, što je za posledicu imalo da je za svoj narod i zemlju postigao više dobra nego bilo ko drugi u bilo kom vremenu. Svedočeći svoju duboku iskrenu veru u Hrista, monah Sava je postavio temelje srpskoj državi, preveo Nomokanon u Zakonopravilo, izvojevao autokefaliju srpske pravoslavne crkve, gradio zadužbine, podizao škole i bolnice, jednom rečju, oblikovao je identitet našeg naroda koji na tom temelju i danas postoji. A potom se upokojio i postao živi svetac koga poštuju, slave i pred čijom se ikonom mole svi pravoslavni narodi diljem zemaljskog šara.
Predstava “U ime Oca i Sina” govori o monahu Savi dok je hodio zemljom kao arhipastir čineći dobra dela, a zapravo govori o neslućenim mogućnostima jednog ljudskog bića proizašloj iz nepokolebive vere, govori o Svetom Savi.
Ivana Dimić    
 

Premijerno izvođenje

Premijera 27. januara 2024.

Velika scena

MILOVAN VITEZOVIĆ

U IME OCA I SINA
Priča o Svetom Savi

Adaptacija IVANA DIMIĆ
Režija MILAN KARADžIĆ
Dramaturg IVANA DIMIĆ
Scenograf BORIS MAKSIMOVIĆ
Kostimograf DRAGICA LAUŠEVIĆ
Kompozitor IRENA POPOVIĆ
Scenski govor DR LjILjANA MRKIĆ POPOVIĆ
Scenski pokret TAMARA ANTONIJEVIĆ
Asistent kostimografa VIŠNjA ŽILIĆ
Producenti JASMINA UROŠEVIĆ, OLIVERA ŽIVKOVIĆ
Inspicijent ANA ZORIĆ
Sufler GORDANA PEROVSKI

Princ Rastko, monah Sava GORAN ŠUŠLjIK
Stefan Nemanja, monah Simeon MIODRAG KRSTOVIĆ
Stefan Prvovenčani, monah Simon BORIS PINGOVIĆ
Čelnik Vojin NEBOJŠA KUNDAČINA
Vukan VLADAN GAJOVIĆ
Katalina ZLATIJA IVANOVIĆ
Jevdokija BOJANA STEFANOVIĆ
Ana Romanova, monahinja Anastasija SUZANA PETRIČEVIĆ
Metodije, hilandarski iguman ZORAN ĆOSIĆ
Vladislav kralj, sin Stefana Prvovenčanog BOJAN KRIVOKAPIĆ
Iguman/Prot/Patrijarh Jerusalimski GOJKO BALETIĆ
Car Aleksije Romejski/Car Asen bugarski/Car Andrija ugarski DARKO TOMOVIĆ
Jefimija IVA IGNjATOVIĆ

Monasi, vojnici, majstori: Igor Aleksić, Mateja Hubač, Viktor Mustajbašić, Dejan Mraković, Nenad Andrić, Zoran Trifunović, Božidar Katić, Jovo Bosnić, Milan Šavija, Slaven Radovanović, Dušan Bosnić

Majstor svetla Miodrag Milivojević
Majstor maske Marko Dukić
Majstor pozornice Zoran Mirić
Majstor tona Perica Ćurković

Kostim i dekor izrađeni u radionicama Narodnog pozorišta u Beogradu