Aleksandar Dojković

Solista Opere I

O umetniku

DATUM I MESTO ROĐENjA: 20. 09. 1961. Beograd, Srbija

OBRAZOVANjE: Klasična gimnazija, dve godine Pravnog fakulteta u Beogradu

PRIVATNO USAVRŠAVANjE: Šavret Avril (Francuska), Karlo Ventura (Italija), Dobrila Bogošević-Raca - 3 godine rada, Nikola Mitić - 2 godine rada, usavršavanje u Operskom studiju N.pozorišta koji su pored maestra Mitića vodili i M.o Oskar Danon i reditelj Borislav Popović 1992. godine, Angel Šurev (konsultacije-usavršavanje repertoara) i drugi profesionalni pedagozi u zemlji i inostranstvu

PRETHODNI ANGAŽMAN: Slobodan umetnik (5 godina)

ČLAN NARODNOG POZORIŠTA OD: 1990. godine

ZNAČAJNIJA UMETNIČKA OSTVARENjA:

Solistički je nastupao u zemlji i inostranstvu (Italija, Francuska, Grčka, Mađarska, Albanija). Pored učešća u repertoaru matične kuće u Operi Narodnog pozorišta u Beogradu, kao gostujući solista redovno nastupa i u Operi Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu kao i u Operi i teatru Madlenianum u Beogradu. Ostvario je do danas 26. operskih uloga od kojih su i deset u premijerama. Novembra 2009. godine je nastupao u apsolutnoj premijeri opere Saloma u Nacionalnoj operi u Tirani (Albanija) interpretirajući ulogu Narabota. On je prvi srpski operski umetnik koji je ikada nastupao u albanskoj Nacionalnoj Operi u Tirani - TKOB.

Nastupao je i na više koncerata u zemlji i inostranstvu sa poznatim ansamblima od kojih ističemo:
Hor i Orkestar Radio - televizije Srbije
Niški simfonijski orkestar
Orkestar Beogradske opere.
Ima više trajnih snimaka za umetnički program Nacionalne televizije Srbije.

Nastupao je pod dirigentskom palicom sledećih dirigenata:
Maestro Nikola Kolabjanki
M.o Đuzepe Montanari
M.o Frančesko Roza
M.o Štefan Šrajber
M.o Johan Arnel
M.o Terje Boje Hansen
M.o Uroš Lajovic
M.o Johanes Harnajt
M.o Jon Janku †
M.o Angel Šurev †
M.o Jovan Šajnović †...

U mnogim domaćim i međunarodnim podelama nastupao je zajedno sa sledećim pevačima:
Mauro Augustini, Ketlin Mek Kala, Pjero Teranova, Sabina Puertolas Azara, Leandra Overman, Hans Diter Bader, Kleri Barta, Nauzika Poličikjo, Svitlana Dekar, Trond Halstajn Moe, Ranhild Hejland Sorensen, Ingeborg Kozmo, Iciar Martinez Galdos, Robin Folman, Tomas Gazeli, Roj Stivens, Željko Lučić, Dunja Simić, Nikola Mitić, Živan Saramandić, Milka Stojanović, Radmila Bakočević, Jadranka Jovanović, Jelena Vlahović, Branislav Jatić i mnogi drugi. Nastupao je u operama koje su režirali: Patricija Panton, Bruno Klimek, Mladen Sabljić, Dejan Miladinović, Plamen Kartalov, Ognjan Draganov, scenograf Platon Bardi, kostimograf Uta Vilkensen i mnogi drugi. Aprila 2005. godine izabran je za člana Predsedništva Udruženja muzičkih umetnika Srbije – UMUS, a desetog februara 2008. godine je ponovo izabran za člana Predsedništva UMUS-a u drugom mandatu. U okviru otpevanih 26 rola njegovog tenorskog repertoara nastupao je i kao: Narabot („Saloma“), Zadripannый mužičok („Katarina Izmajlova“), Luiđi („Plašt“) itd. Takođe ima i druge značajne tenorske role koje su planirane za buduće nastupe kao i više rola koje neposredno priprema.  

PORED VIŠE OD 250 OPERSKIH SOLISTIČKIH NASTUPA NA MNOGIM OPERSKIM SCENAMA ISTIČEMO ONE NAJZNAČAJNIJE:

• Nacionalna opera u Tirani, Albanija - Saloma (Narabot) – PREMIJERA - 2009. 11. 15
• Opera N. pozorišta u Beogradu, Srbija - Kavalerija rustikana (Turidu) - 2008. 10. 19
• Teatar "Aligijeri" u Raveni, Italija - Saloma (Narabot) - 2008. 03. 08
• Teatar Komunale "Masini" u Faenci, Italija - Veliki gala koncert - 2008. 03. 05
• Teatar Sociale u Rovigu, Italija - Gala koncert - 2008. 03. 04
• Teatar Sociale u Rovigu, Italija - Saloma (Narabot) - 2008. 03. 03
• Opera N. pozorišta u Beogradu, Srbija - Madam Baterflaj (Pinkerton) - 2008. 02. 09
• Opera N. pozorišta u Beogradu, Srbija - Nabuko (Ismail) - PREMIJERA - 2007. 10. 10
• Opera N. pozorišta u Beogradu, Srbija - Pajaci (Kanio) - zatvaranje sezone - 2007. 06. 21
• Opera Madlenianum u Beogradu, Srbija - Madam Baterflaj (Pinkerton) - 2007. 06. 15
• Opera S.N.P. u Novom Sadu, Srbija - Slepi miš (Ajzenštajn) - 2006. 12. 16
• Centar Sava – Beograd, Međunarodni festival BEMUS, Opera S.N.P. u Novom Sadu, Srbija - Katarina Izmajlova (Pijani seljak) - PREMIJERA - 2006. 10. 10
• Opera N. pozorišta u Beogradu, Srbija - Slepi miš (Ajzenštajn) – PREMIJERA - 2005. 06. 22

KRITIKE:

NABUKO U SRPSKOM NARODNOM POZORIŠTU
"... Ismail (Aleksandar Dojković) ima svež i mlad tenorski glas, sa obećavajućom budućnošću pred njim." / Andrej Klemenčič,iz kritike predstave "Nabuko" - 05.05.2010. u listu "Balkan insajd" od 10. maja 2010. godine u rubrici "Život i stil" (www.balkaninsight.com - English edition)

VELIKI USPEH NAŠEG TENORA U TIRANI
" Solista Opere Narodnog pozorišta, tenor Aleksandar Dojković, učestvovao je u međunarodnom projektu povodom obeležavanja dvadeset godina od rušenja Berlinskog zida, održanom u Tirani, u operi "Saloma" Riharda Štrausa. Time je posle 64 godine duge pauze ponovo uspostavljena saradnja između naše dve operske kuće, a gostovanje našeg umetnika propraćeno je velikom pažnjom albanskih medija, dok je tokom novembra na zgradi Opere u Tirani između drugih, bila podignuta i srpska zastava. Aleksandar Dojković našao se među značajnim umetnicima evropske scene: operom je dirigovao direktor Rimske opere maestro Nikola Kolabjanki, reditelj predstave bila je nekadašnja direktorka opere u Monte Karlu Patricia Panton, Salomu je tumačila gošća iz Italije Nausika Polićikio, rolu Johanana gost iz Nemačke Tomas Gazeli, a Herod je bio gost iz Amerike Roj Stivens. ... u scenografiji mladog albanskog slikara i diplomiranog scenografa Platona Bardija, koji je italijanski đak i koji već duže vreme živi i radi na Apeninima. ... Dojković je poziv za ovo gostovanje dobio od direktora Opere iz Tirane gospodina Žanija Cikoa, nakon uspešnog nastupa beogradske "Salome" u Italiji 2008. godine... Sve predstave "Salome" u Tirani bile su izuzetno dobro posećene, snimak će biti emitovan na televiziji,... "
(Vanja Kosanić, iz članka u mesečnom listu "Pozorišne novine" broj 40 od januara 2010. godine).
 

OPERSKI PEVAČ PRVI PUT GOST U TIRANI
"... Zahvaljujući ovom beogradskom umetniku, na vrhu zgrade Nacionalne opere Albanije zavijorila se nedavno i srpska zastava. Učešće u međunarodnom operskom projektu, koji su organizovali Albanci, ovom solisti sonornog glasa, donelo je status prvog operskog pevača iz Srbije koji je zakoračio na scenu Nacionalne opere u Tirani. Dojkovićev nastup, albanska publika i mediji toplo su dočekali, a njegovo gostovanje otvorilo je prostor za preko potrebnu kulturnu saradnju između dva susedna naroda. Reč je o međunarodnom projektu povodom 20 godina od rušenja Berlinskog zida, pa se u skladu s prilikom na repertoaru našla čuvena nemačka opera "Saloma" Riharda Štrausa... " (Sonja Bikić - novinar,iz intervjua u dnevnom listu "Blic" od 12. januara 2010. godine).

PRVI PUT KAKO JE JEDAN SRPSKI PEVAČ STUPIO NA SCENU TKOB*
(* Nacionalnog Pozorišta Opere i Baleta Albanije)
" On uzvraća posetu Tefti Taškoj, nakon 64 godina. Aleksandar Dojković dolazi iz Beograda. Ulogu Narabota, komandanta Herodove garde, u operi "Saloma", solistički je izveo u Tirani po prvi put. Čak, on je prvi srpski operski pevač, koji peva u Albaniji... U razgovoru, on govori o sadržaju opere, ali i o albansko - srpskom susedstvu... "
(Alma Mile - novinar, iz intervjua u albanskom dnevnom listu "Panorama" od 20. novembra 2009. god u rubrici "Kultura" nakon apsolutne albanske premijere opere Salome).

PREMIJERA - NOVA VERZIJA NABUKA
"... Ismail, Aleksandra Dojkovića dao je vidan doprinos ovoj dobro pevanoj predstavi; zdravim, raspevanim i angažovanim pevanjem svoga tenora."
(Prof. Slobodan Turlakov, iz kritike premijere "Nabuka" u listu "Svedok" od 16-og oktobra 2007. godine).

STEREORAMA - PREMIJERA NABUKA
"... Od solista treba pre svega istaći Jadranku Jovanović kao Abigailu i Aleksandra Dojkovića u ulozi Ismaila. Svojim voluminoznim glasom Jadranka Jovanović je prekrila scenu ... Slično tome može se reći i za Aleksandra Dojkovića jednog liriko-spinto tenora koji je plemenitošću tona i sonornošću svoga glasa kao i muzikalnim tumačenjem uloge ostvario upečatljiv utisak. Ovome treba dodati i nenametljiv ali sugestivan scenski manir koji je realizaciji uloge dao dodatni kvalitet." (Nedeljko Grba - muzički urednik,iz kritičkog osvrta na premijeru "Nabuka" - Radio Beograd, "Stereorama", 14-og oktobra 2007. godine).

UZ ŠAMPANjAC - PREMIJERA SLEPOG MIŠA
"... U dvema predstavama pojavile su se dve podele, ... , a prva podela pevača (*Dojković) daleko kvalitetnija, snalažljivija na sceni, glumački uigranija, od druge. ... , a Aleksandar Dojković (Gabrijel fon Ajzenštajn) razigran do neslućenih razmera, duhovit i šarmantan imao je svoj vokalni vrhunac u tumačenoj ulozi." (Prof. Branka Radović - muzikolog,iz muzičke kritike premijere "Slepog miša", "Uz šampanjac",dnevni list "Politika", jun 2005. godine).

LINKOVI:www.dojkovic.com

Osnovni podaci

Solista I (TENOR)
Ansambl: Opera
Status: stalni član
Uloge u aktuelnom repertoaru Narodnog pozorišta:

• Gabrijel („Slepi miš“)
• Ruiz („Trubadur“)
• Kanio, Pajac („Pajaci“)
• Ismail („Nabuko“)
• Borsa („Rigoleto“)
• Pinkerton ("Madam Baterflaj")
• Turidu ("Kavalerija rustikana")
• Mauricio („Adrijana Lekuvrer“)
• Konstancijus Hlorus, Cezar, otac Konstantinov (“In hoc signo”)
• Narabot („Saloma“)
• Polion (“Norma”)
• Andre Šenije („Andre Šenije“)
• Car Altoum („Turandot“)
• Dr Kajus („Falstaf“)