Boris Trajanov

Prvak Opere

O umetniku

Bariton Boris Trajanov je počeo da gradi karijeru na operskim scenama bivše Jugoslavije, da bi je sa velikim uspehom nastavio na međunarodnim pozornicama. Od ključnog značaja za njegovo formiranje kao operskog pevača bile su studije sa ocem Gogom Trajanovim u Skoplju, i u Beogradu sa velikom operskom umetnicom Biserkom Cvejić u čijoj je klasi magistrirao na FMU Beograd.
Osim muzike, diplomirao je i na Fakultetu matematike u Novom Sadu.
Boris Trajanov je ostvario 43 glavne baritonske uloge u 688 operskih predstava širom sveta.
Prvi profesionalni angažman bio mu je u Makedonskom narodnom teatru u Skoplju gde je debitovao u februaru 1986 godine. Nakon toga, njegova se karijera na prostoru bivše Jugoslavije razvija velikom brzinom. Ređaju se nastupi na operskim scenama u Zagrebu, Novom Sadu, Splitu, Sarajevu, Rijeci, Ljubljani, Mariboru...
Za njegov debi u HNK u Zagrebu sa Žermonom u " Travijati" Marija Barbieri piše:
".. Slušati takvu lepotu tona kakvu ima bariton Boris Trajanov pravu je užitak! Njegov tipično verdijanski glas, raskošnih visina, plemenite fraze, mek i ujednačen, bogat i zvučan, dobro školovan i dobro vođen uz otmen scenski izgled ... preduslov su za veliku karijeru. "(Vjesnik Zagreb, 12.04.1988)
Od septembra 1988. godine pa sve od njegovog odlaska u inostranstvo (septembra 1991 godine) prvak je Opere Narodnog pozorišta u Beogradu gde je nastupao u glavnim baritonskim ulogama u Travijati, Karmen, Lučiji od Lamermura, Balu pod maskama i Trubaduru.
Za njegov nastup na sceni Narodnog pozorišta u Balu pod maskama juna 1990 g. kritika piše:
„... samo zbog Borisa Trajanova bi vredelo da se postavljaju operske predstave na našoj sceni ... ako uopšte ostane u Beograd (što bi nas iznenadilo)…“  (Borba, Beograd  06.14.1990)
Njegova bogata internacionalna karijera počinje u Nemačkoj gde je angažovan kao prvi bariton Državnog teatra u Karlsrue-u.

Do sada je nastupio u 576 operskih predstava u Zapadnoj Evropi i na drugim kontinetima:
Nemačka- nastupio je na 337 operskih predstava na 26 operskih scena (npr. Dojče Oper Berlin, Hamburg , Frankfurt , Manhajm, Karlsrue, Bon, Keln , Diseldorf... ) ,
Italija- nastupio je na 90 operskih predstava u 20 operskih kuća  (Rimska opera – u Rimu i na gostovanju Rimske opere u Moskvi; Bolonja, Venecija, Mađo Muzikale Firenca, Palermo, Parma,  Lučano Pavaroti Modena... )
Austrija- 59 operskih predstava u Bečkoj Folksoperi, Gracu, Klagenfurtu, Bregencu...
Francuska (Marsej, Pariz- sala UNESKA), takođe u Linkoln Centru Njujork, Monte Karlu, Oslu, Glazgovu , Edinburgu, Kejptaunu, Tel Avivu ,Sao Paolu, Seulu...
U februaru 2005 godine,  u Velikoj dvorani UNESKO-a u Parizu, UNESKO-v generalni direktor Koičiro Matsura svečano je proglasio Borisa Trajanova UNESKO-vim doživotnim ambasadorom sa zvanjem Umetnik mira zbog njegove „izuzetne karijere velikog operskog pevača kao i zbog njegovih napora u unapređenju humanih vrednosti“.
U ulozi Skarpije u Toski nastupio je 92 puta i to u Italiji (Rimska opera (gostovanje opere u Moskvi), Parmi (oproštaj Rajne Kabajvanske od uloge Toske), Palermu (2 produkcije 2001 i 2007), Modeni, Ferari, Mesini, Bergamu, Pizi...), Nemačkoj (Dojče Oper Berlin, Frankfurt), Austriji (Grac, Bregenc, Klagenfurt), Monte Karlu, Seulu, Gibraltaru...
"Boris Trajanov je Skarpija pred kojim treba pasti na kolena. Njegov dramatičan efektan prvi nastup je u toj meri dijaboličan, što gledaocima oduzima dah. Zamišljen i realizovan uz jednu suptilnu, perfidnu zlobu, sa stalnim ciničnim osmehom, ali i sa potrebnom brutalnošću i obdaren svojim idealnim jezgrovitim baritonom, ostavlja nas zaprepaštenim. Glede glasa, kao i po interpretaciji, on je jednostavno srećan slučaj za predstavu. "
(L` Opera, februar 2002)

 

Osnovni podaci

Solista (BARITON)
Ansambl: Opera
Status: Prvak (gost)
Uloge u aktuelnom repertoaru Narodnog pozorišta:
• Skarpija („Toska“)
 

Predstave