Dragana del Monako

Prvakinja Opere

O umetnici

Diplomirala je 1987. godine na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu na odseku za solo pevanje , u klasi Zvonimira Krnetića, sa najvišim ocenama i specijalnom nagradom. Kao stipendista Vlade Italije, 1989. godine usavršava se godinu dana u Milanu, pri Državnom konzervatorijumu ''Đuzepe Verdi'', u klasi Đovane Kaneti.

Pored italijanskog, govori nemački, ruski  i engleski jezik, a služi se i peva na francuskom i španskom.

Studirala je, takođe, i na Fakultetu političkih nauka, odsek za žurnalistiku.

Sa 18 godina postaje solista  Prvog  Jugoslovenskog ansambla za ranu muziku ''Renesans'', paralelno sa studijama,do 1987. godine. Takođe, postaje laureat internacionalne nagrade za poeziju “Mladi predstavljaju Evropu” kao jedini predstavnik Jugoslavije, pod pokroviteljstvom BBC I ZDF, oktobra 1982. godine.

Na operskoj sceni debitovala je 1988. godine ulogom Rozine u "Seviljskom berberinu" Đoakina Rosinija u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu. U istoj sezoni, na toj sceni ostvaruje i uloge u "Moći sudbine'' i ''Evgeniju Onjeginu'''

Sa "Onjeginom'' debituje i na evropskoj sceni u Štadt teatru u Lucernu  / Švajcarska /, gde od 1990. do 1992. godine ulazi u stalni angažman. Slede produkcije "Nabuka'' (Fenena) ,sa solistima Veronske Arene'' u Mariboru i Zagrebu ,i ''Seviljski berberin'' u Velikom teatru u Varšavi 1992 .godine.

U Veroni  / Italija / otvara Prolećni festival u Teatru Filharmoniko, sa dve Vivaldijeve opere  ''Il Tamerlano'' i "La fida nimfa'' 1994 .i 1995. godine. Sledi  ''Rigoleto'' (Madalena ) na 46. letnjem festivalu u Trapaniju, Sicilija /1995 / a potom i u Kaljariju, Sardinija ,1996 .godine.

U maju 1996. godine nastupa kao Flora u Travijati u Teatru ''La Feniće'' u Veneciji, pod dirigentskom palicom maestra Nelo Santija, uz Anđelu Geogiju i Marčelo Alvarez (Ramon Vargas).

Od 1994. do decembra 1996. godine stalni je gost Državne opere u Bonu /Nemačka/ gde nastupa u  predstavama "Hofmanove priče'', ''Manon Lesko'', "Romeo i Julija'', “Pikova dama”. Ulogu Poline u ''Pikovoj dami'' P. I. Čajkovskog peva 14. puta za mesec i po dana, u režiji čuvenog Jurija Ljubimova.

Septembra 1996. godine ostvaruje ulogu  Rozine u ''Seviljskom berberinu “, u šest  predstava, prilikom otvaranja pozorišne sezone u Bonu, uz najlaskavije kritike nemačke štampe.
Od jeseni 1995 .godine, kao prvakinja opere SNP u Novom Sadu,  debituje kao  Šarlota u  Masneovom "Verteru'' i dobija Nagradu za  najbolje umetničko ostvarenje u sezoni.

Godine 1996. debituje  kao Acučena u Verdijevom "Trubaduru''.

Najzad, debituje i u operi  “Karmen”, oktobra 1997. godine, na premijeri povodom proslave  stogodišnjice ove operske kuće, uz nepodeljene kritike muzičke javnosti, takođe, uz Nagradu za najbolje umetničko ostvarenje u sezoni, u režiji Irine Molostove.

Od 1998. je  prvakinja  Opere Narodnog pozorišta u Beogradu.

Sa tri predstave “Trubadura” nastupa u Kraljevskoj Operi u Oslu, 2004 godine.

U Teatru Masimo ,u Palermu (Sicilija) gostuje u operi "Andre Šenije'' marta 2005. godine, uz Danijelu Desi i Fabia Armiljata.

Izdvaja i Božićni gala koncert sa Praškim simfoničarima decembra 2004 .godine sa Peterom Dvorskim /Prag/ .

U februaru i martu 2007. godine .kao Lola u “Kavaleriji rustikani” 12 puta nastupa u čuvenom Teatro Real u Madridu, uz Violetu Urmanu ,Vincenca la Skola i Viorika Kortez; predstava dobija  nagradu kritike kao najbolja u sezoni, pa je filmski zabeležena na kompakt disku.

Kao ekskluzivac PGP – a, snimila je dva solistička CD-a : 
• Izabrane Operske arije sa Simfonijskim orkestrom RTS-a, dirigent maestro Angel Šurev
• "Nezahvalno srce'' / kompilaciju raznovrsnih muzičkih žanrova, po sopstvenom izboru, čiji je dvostruki tiraž rasprodat u rekordnom roku.

Takođe, snimila je i muziku za nekoliko filmova.

Pred beogradskom publikom  predstavila se i u produkciji "Aide'' u Sava centru, u ulozi Amneris /januar 2008 /, kao i produkciji Masneove opere Verter, / uloga Šarlote/, u režiji Nebojše Bradića /oktobar 2008/. Za obe ove uloge, nosilac je Nagrade Narodnog pozorišta za najbolja umetnička ostvarenja u 140. sezoni.

Tokom  2009. godine gostuje u devet predstava u Kairskoj državnoj operi (Egipat), u kultnoj Verdijevoj operi “ Aida”, u ulozi Amneris, uz najlaskavije međunarodne kritike, kao i tokom 2010. godine.

U martu i maju 2010. godine, takođe, u Kairu, tumači naslovnu ulogu na premijeri “Karmen”, a potom u još osam predstava; naslovu koji u Egiptu nije bio izveden punih osamnaest godina.

Vrhunac Kairskog perioda su svakako četiri predstave “Aida pod piramidama “, na otvorenom, u produkciji “Lajt end Saund”, a u čast Verdijevog rođendana, oktobra 2010. Godine koje su ispratili mnogobrojni svetski mediji, s obzirom da je u pitanju veliki internacionalni spektakl.

Paralelno sa operskom delatnošću, održala je ogroman broj solističkih koncerata na prostorima bivše SFRJ i mnogim gradovima Evrope, kao i Sjedinjenih Američkih Država, gde izdvaja solistički koncert u Kenedi centru u Vašingtonu, 2011. godine, solistički koncert u Torontu oktobra 2015, i solistički koncert u Majamiju ( Florida) u Stenvej pijano galeriji, novembra 2016. godine.

Od 2019 . zajedno sa Natašom Veljković nastupa na brojnim koncertima u Beču.

Od 2008 do 2010. godine bila je saradnik u nastavi na Fakultetu za kulturu i medije Megatrend unirveziteta.

Dobitnica je mnogih  značajnih  priznanja među kojima se, između ostalih, nalaze:
• Plaketa “Mokranjčevih dana”
• Nagrada Univezitetskih profesora i naučnika za celokupni dugogodišnji doprinos razvoju kulture u Srbiji
• Zlatna značka Kulturno prosvetne zajednice Srbije za nesebičan, predan i dugotrajan rad i stvaralački doprinos u širenju srpske kulture...

25. godina rada na Operskoj sceni proslavila je velikim solistickim koncertom u Sava centru, uz orkestar “Stanislav Binički“ i maestra Vojkana Borisavljevića,čiji je celokupni prihod poklonila žrtvama poplava u Srbiji te godine.

Na sceni Narodnog pozorišta nastupa kao Karmen (Karmen), Amneris (Aida), Acučena (Trubadur), Eboli (Don Karlos) i, od nedavno, kao Adalđiza (Norma).

Bavi se humanitarnim radom. Tim povodom, 2002. godine proglašena je počasnim građaninom Zemuna.

Veb sajt možete pogledati OVDE

Osnovni podaci

Solistkinja (MECOSOPRAN)
Ansambl: Opera
Status: Prvakinja (stalna članica)
Uloge u aktuelnom repertoaru Narodnog pozorišta:
• Karmen („Karmen“)
• Šarlota („Verter“)
• Kneginja Eboli („Don Karlos“)
• Amneris („Aida“)
• Acučena („Trubadur“)
• Adalđiza (“Norma”)