Dragana del Monako

Prvakinja Opere

O umetnici

Diplomirala je 1987. godine na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu na odseku za solo pevanje sa najvišim ocenama i specijalnom nagradom.
Kao stipendista italijanske Vlade 1989. godine usavršava se godinu dana u Milanu, pri Državnom konzervatorijumu ''Đuzepe Verdi''.
Pored italijanskog, govori nemački, ruski  i engleski jezik, a služi se i peva na francuskom i španskom.
Studirala, takođe, i na Fakultetu političkih nauka, odsek za žurnalistiku.
Solista prvog Jugoslovenskog ansambla za ranu muziku ''Renesans'', od 1982. do 1987. godine.
Njen debi na operskoj pozornici bio je 1988. godine ulogom Rozine u "Seviljskom berberinu" Đoakina Rosinija u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu.
U istoj sezoni, na toj sceni ostvaruje i uloge u "Moći sudbine'' i ''Evgeniju Onjeginu'''
Sa "Onjeginom'' debituje i na evropskoj sceni u Stadt theatru u Lucernu  / Švajcarska /, gde od 1990. do 1992. godine ulazi u stalni angažman.
Slede produkcije "Nabuka'' sa solistima Veronske Arene'' i ''Seviljski berberin'' u Velikom teatru u Varšavi 1992 godine.
U Veroni  / Italija / otvara Prolećni festival u Teatro Filharmonico, sa dve Vivaldijeve opere  ''Il Tamerlano'' i "La fida nimfa'' 1994 i 1995. godine. 
Sledi  ''Rigoleto'' na 46. letnjem festivalu u Trapaniju, Sicilija /1995 / a potom i u Kaljariju, Sardinija ,1996 godine.
U maju 1996 godine nastupa kao Flora u Travijati u čuvenom Teatru ''La Fenice'' u Veneciji, pod dirigentskom palicom maestra Nelo Santija.
Od 1994. do decembra 1996 godine stalni je gost Državne opere u Bonu /Nemačka/ gde nastupa u  predstavama "Hofmanove priče'', ''Manon Lesko'', "Romeo i Julija'', “Pikova dama” Ulogu Poline u ''Pikovoj dami'' P. I. Čajkovskog peva 14. puta za mesec i po dana, u režiji čuvenog Jurija Ljubimova.
Septembra 1996 godine peva šest puta Rozinu u "Seviljcu'' prilikom otvaranja pozorišne sezone u Bonu, uz najlaskavije kritike nemačke štampe.
Od jeseni 1995 godine, kao prvakinja opere SNP u Novom Sadu,  debituje kao  Šarlota u  Masneovom "Verteru'' i dobija Nagradu za  najbolje umetničko ostvarenje u sezoni.
Sledi Acučena u Verdijevom "Trubaduru'', i najzad naslovna rola u “Karmen”, oktobra 1997 godine na proslavi stogodišnjice ove operske kuće, uz nepodeljene kritike muzičke javnosti, a kao potvrda svemu tome ponovo joj je dodeljena Nagrada za najbolje umetničko ostvarenje.
Od 1998 godine nalazi se u statusu prvakinje Opere Narodnog pozorišta u Beogradu; gde nastupa kao Karmen, Acučena /”Trubadur”/, Orfej /"Orfej''/ , Eboli / "Don Karlos”/.
Sa tri predstave “Trubadura” nastupa u Kraljevskoj Operi u Oslu, 2004 godine.
U Teatru Massimo u Palermu gostuje u operi "Andre Šenije'' marta 2005 godine.
Takođe, u tom periodu, neizostavan je i Božićni gala koncert sa Praškim simfoničarima decembra 2004 godine sa Peterom Dvorskim /Prag/ .
U februaru i martu 2007. godine .kao Lola u “Kavaleriji Rustikani” 12 puta nastupa u čuvenom Teatro Real u Madridu, a predstava, snimljena kao film, dobila je nagradu kritike kao najbolja predstava u sezoni.
Kao ekskluzivac PGP – a, snimila je dva solistička CD-a : 
• Izabrane Operske arije sa Simfonijskim orkestrom RTS-a, dirigent maestro Angel Šurev
• "Nezahvalno srce'' / kompilaciju raznovrsnih muzičkih žanrova, po sopstvenom izboru, čiji je dvostruki tiraž rasprodat u rekordnom roku.
Takođe, snimila je i muziku za nekoliko filmova.
Pred beogradskom publikom  rado je viđena i u produkciji "Aide'' u Sava Centru, u ulozi Amneris /januar 2008 /, kao i produkciji Masneove opere Verter, / uloga Šarlote/, u režiji Nebojše Bradića /oktobar 2008/.
Za obe ove uloge, nosilac je Nagrade Narodnog pozorišta za najbolja umetnička ostvarenja u 140. sezoni.
Paralelno sa operskom delatnošću, održala je ogroman broj solističkih koncerata na prostorima bivše SFRJ i mnogim gradovima Evrope.
Dobitnica je mnogih  značajnih  priznanja među kojima se, između ostalih, nalaze:
• Plaketa “Mokranjčevih dana”
• Nagrada Univezitetskih profesora i naučnika za celokupni dugogodišnji doprinos razvoju kulture u Srbiji
• Zlatna značka Kulturno prosvetne zajednice Srbije za nesebičan, predan i dugotrajan rad i stvaralački doprinos u širenju srpske kulture...
Od septembra 2008. godine stalni je saradnik na Fakultetu za kulturu i medije Megatrend unirveziteta u Beogradu.
Tokom 2009 godine u tri navrata, u ukupno devet predstava gostuje u Kairskoj državnoj Operi, u kultnoj Verdijevoj "Aidi", u ulozi Amneris uz najlaskavije međunarodne kritike, s obzirom da je predstava bila svojevrsan internacionalni spektakl.
U januaru 2010 godine, ponovo je nastupila u "Aidi" u Kairskoj državnoj Operi, a u martu  i maju, takođe u Kairu tumačila je naslovnu ulogu na premijeri opere  “Karmen”, u ukupno osam predstava, u operi koja u Egiptu nije bila izvedena punih 18. godina.
Bavi se humanitarnim radom. Tim povodom, 2002 godine proglašena je počasnim građaninom Zemuna.

Veb sajt možete pogledati OVDE

Osnovni podaci

Solistkinja (MECOSOPRAN)
Ansambl: Opera
Status: Prvakinja (stalna članica)
Uloge u aktuelnom repertoaru Narodnog pozorišta:
• Karmen („Karmen“)
• Šarlota („Verter“)
• Kneginja Eboli („Don Karlos“)
• Amneris („Aida“)
• Acučena („Trubadur“)
• Adalđiza (“Norma”)