Nevena Živković

Korepetitorka - stručna saradnica

O umetnici

Završila nižu i srednju muzičku školu u Beogradu u klasi prof. Lidije Matić. Diplomirala na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Mirjane Šujice-Babić na katedri za klavir.

Osvojila više republičkih i saveznih nagrada na takmičenjima na prostorima bivše Jugoslavije. Tokom studija bila stipendista Fonda za mlade talente - Vlastimir Pavlović Carevac.

Mnogobrojni nastupi u zemlji i inostranstvu, kao pijanista i kao klavirska pratnja mnogim eminentnim umetnicima, operskim pevačima.

Nastupala u svim koncertnim dvoranama u Beogradu, zatim u svim većim i manjim gradovima u Srbiji - Nišu, Novom Sadu, Subotici, Užicu, Šapcu, Zrenjaninu, Rumi, Sremskoj Mitrovici, Pančevu, Novom Sadu i Čačku, Torontu (Kanada), Trebinju (Republika Srpska), Banja Luci, Sarajevu (Bosna i Hercegovina), Vukovaru, Dubrovniku (Hrvatska), Pečuju, Budimpešti (Mađarska), Skadru (Albanija), Nikšiću, Podgorici, Baru, Cetinju, Tivtu (Crna Gora), Pizi, San Gineziju (Italija), Kopenhagenu (Danska), Beču (Austrija), Parizu (Francuska), Pragu (Češka), Bostonu (SAD), Wernigerode (Nemačka), Haiko - ostrvo Hainan (Kina)...

Učestvovala  u mnogim emisijama većine televizijskih kuća u zemlji.

Snimila emisiju - Oči  tvoje zelene (starogradske pesme sa operskum pevačima), u realizaciji RTS-a koja se emituje i putem satelita RTS-a.

Učestvovala u realizaciji muzičkog projekta "Toržestvo Šaljapina" sa našim eminentnim operskim pevačem, basom Živanom Saramandićem (predstava je bila na redovnom repertoaru Narodnog pozorišta).

Početak karijere vezan je za volonterski rad u Operskom studiju Narodnog pozorišta u Beogradu sezona 95/96, a od sezone 1996/97 godine je u stalnom radnom odnosu kao muzički saradnik - korepetitor u Operi Narodnog pozorišta.

U stalnom je angažmanu i saradnji sa Umetničkim ansamblom Ministarstva odbrane "Stanislav Binički". 

Godine 2018. Nevena je pozvana da pripremi ansambl i da svira klavir i čembalo u Mocartovoj operi "Don Đovani" u produkciji muzičke organizacije GIPAC iz Bostona, SAD, sa međunarodnim glumcima iz Kine, SAD i Srbije.

Radi i sarađuje sa svim solistima Opere Narodnog pozorišta i svira veliki broj naslova operske literature. 

Sarađivala sa mnogim dirigentima kao što su Oskar Danon, Jovan Šajnović, Jon Janku (Rumunija), Mladen Jagušt, Imre Toplak, Angel Šurev, Bojan Suđić, Dejan Savić, Alesandro Sanđorđi ( Italija), Johanes Harnajt (Nemačka), Marko Boemi (Italija), Stefano Romani (Italija), Dorijan Vilson (USA), Kristijan Ficner (Nemačka), Ajub Gulijev (Azerbejdžan), Adrijan Morar (Bugarska)... 

Veliku saradnju je ostvarila sa maestrom Vojkanom Borisavljevićem (Srbija) sa kojim je nastupala na Festivalu "Beogradsko proleć". 

Dobitnica Zlatne značke Narodnog pozorišta za 20. godina umetničkog rada - sezona 2016/17. Tim povodom održan je veliki Gala koncert - Moj život je muzika - u saradnji sa Umetničkim ansamblom Ministarstva odbrane "Stanislav Binički" pod dirigentskom palicom upravom maestra Vojkana Borisavljevića i sa eminentnim gostima i vrhunskim umetnicima.

Početkom 2019.godine svirala mini koncert (dela klasične klavirske literature) predsedniku Rusije Vladimiru Putinu prilikom njegove posete Republici Srbiji. 

Pozvana da drži masterklas (maj 2019) u Kini - Haiko (ostrvo Hainan) na Hainan univerzitetu sa mladim pijanistima studentima i da ih edukuje o profesiji korepetitora/ klavirskog saradnika. Održan i koncert na istom univerzitetu. 

Angažovana za klavirsku probu sa maestrom Plasidom Domingom, prilikom njegove posete Beogradu, za koncert kojim je zatvoren Beogradski letnji festival - Belef 2021.godine. 

Visoke profesionalne i umetničke standarde, posvećenost i besprekorna veština interpretacije doveli su Nevenu do mnogih značajnih mesta u svetu izvođenja.

Osnovni podaci

Muzički saradnik - korepetitor
Ansambl: Opera
Status: stalna članica