Nevena Živković

Korepetitorka - stručna saradnica

O umetnici

Završila nižu i srednju muzičku školu u Beogradu u klasi prof. Lidije Matić. 

Diplomirala  na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Mirjane Šujice-Babić na katedri za klavir.

Osvojila više republičkih i saveznih nagrada na takmičenjima na prostorima bivše Jugoslavije.  

Tokom studija bila stipendista Fonda za mlade talente Vlastimir Pavlović-Carevac.

Ostvarila mnogobrojne nastupe u zemlji i inostranstvu, kao pijanista i kao klavirska pratnja mnogim eminentnim umetnicima, operskim pevačima. 

Nastupala u svim koncertnim dvoranama u Beogradu i u drugim srpskim gradovima Nišu, Subotici, Užicu, Šapcu, Zrenjaninu, Rumi, Sremskoj Mitrovici, Pančevu, Novom Sadu, Čačku, potom u Torontu (Kanada), Trebinju, Banja Luci (Republika Srpska),  Sarajevu (Bosna i Hercegovina), Vukovaru, Dubrovniku (Hrvatska), Pečuju, Budimpešti (Mađarska), Skadru (Albanija), Nikšiću, Podgorici, Baru, Cetinju, Tivtu (Crna Gora), Pizi, San Gineziju (Italija), Kopenhagenu (Danska), Beču (Austrija), Parizu (Francuska), Pragu (Češka), Bostonu (Sjedinjene Američke Države), Vernigerodu (Nemačka)...

Učestvovala u mnogim emisijama većine televizijskih kuća u zemlji.

Snimila emisiju "Oči tvoje zelene" - starogradske pesme sa operskum pevačima, u realizaciji RTS-a koja se emituje i putem satelita RTS-a.

Učestvovala u realizaciji muzičkog projekta "Toržestvo Šaljapina", sa našim eminentnim operskim pevačem basom Živanom Saramandićem, koji je bio redovna predstava na repertoaru Narodnog pozorišta.

Početak karijere je bio volonterski rad u Operskom studiju Narodnog pozorišta u Beogradu sezona 95/96,  a od sezone 1996/97 godine je u stalnom radnom odnosu kao muzički saradnik - korepetitor u Operi Narodnog pozorišta.

U stalnom je angažmanu i saradnji sa Umetničkim ansamblom Ministarstva odbrane "Stanislav Binički".

Radi i sarađuje sa svim solistima Opere Narodnog pozorišta i svira veliki broj naslova operske literature. 

Sarađivala sa mnogim dirigentima kao što su Oskar Danon, Jovan Šainović, Mladen Jagušt, Imre Toplak, Angel Šurev, Bojan Suđić, Dejan Savić (Srbija), Alesandro Sanđorđi, Marko Boemi (Italija), Jon Janku (Rumunija), Kristijan Fitzner, Johanes Harnajt (Nemačka), Dorijan Vilson (Sjedinjene Američke Države)...

Veliku saradnju je ostvarila sa maestrom Vojkanom Borisavljevićem (Srbija) sa kojim je nastupala na Beogradskom proleću. 

Dobitnica je Zlatne značke Narodnog pozorišta za 20 godina umetničkog rada - sezona 2016/17. 

Tim povodom održan je veliki Gala koncert "Moj život je muzika" u saradnji sa Umetničkim ansamblom Ministarstva odbrane "Stanislav Binički" pod dirigentskom palicom maestra Vojkana Borisavljevića, sa eminentnim gostima i vrhunskim umetnicima.

Osnovni podaci

Muzički saradnik - korepetitor
Ansambl: Opera
Status: stalna članica