Svetozar Vujić

Kontrabas

O umetniku


Rođen je 1965. u Boru, Srbija, Evropa. Počeo je da uči kontrabas sa 15 godina. Posle 6 meseci snimio za televiziju obradu Bokerinijevog kvinteta.

1983. godine svirao Sen Sansov „Karneval životinja“ sa orkestrom srednje škole

1987. godine učestvuje u osnivanju Kamernog orkestra „Simfonijeta“ – Beograd, gde je i danas solo kontrabasista

1991. godine primljen je u orkestar Narodnog pozorišta u Beogradu

1993. godine debi sa orkestrom na velikoj sceni Narodnog pozorišta K.D. fon Ditersdorf

1994. godine postaje vođa deonice kontrabasa u orkestru Narodnog pozorišta

1999. godine za vreme NATO bombardovanja Jugoslavije izvodi Botesinijev koncert za kontrabas i orkestar ha-mol uz pratnju orkestra Vojske Jugoslavije

2000. godine prvi put izvodi Botesinijev koncert u ulozi soloste i dirigenta

2001. godine projekt „Klasici muzike za kontrabas 20. veka“ uz podršku Švajcarske fondacije za kulturu „Prohelvecija“. U okviru projekta izveden je resital na turneji i snimljen uživo CD na jednom od koncerata. CD je namenjen bibliotekama muzičkih akademija koje imaju odsek kontrabas radi boljeg upoznavalja studenata sa literaturom 20. veka za kontrabas

Svetozar Vujić Borski nastupa na resitalima, koncertima sa orkestrom, koncertima kamerne, simfonijske i operske muzike. Repertoar mu obuhvata dela od renesanse do modernih dela i kompozicija koje su njemu posvećene. (Aleksandar S. Vujić - Jevrejski diptih, Mauricio Anuncijata (Mauricio Annunziata) - Tango).

Usavršavao se kod prof. Pošte – Prag, prof. Štola – Berlin i prof. Poša – Beč.

Diskografija mu obuhvata preko 20 CD-va kamerne muzike

Nastupao je u Nemačkoj, Švajcarskoj, Italiji, Japanu...

Svirao je uz pratnju orkestara: „Simfonijeta“ – Beograd, „Kraljevski gudači Sv. Đorđa, Niški simfonijski orkestar, orkestar Vojske Jugoslavije i orkestra Narodnog pozorišta u Beogradu.


** Umetničko ime Borski, dodao sam na početku 2. milenijuma, jer geografska dužina i širina, kao i vreme rođenja predstavljaju koordinate položaja zvezda u trenutku rođenja osobe. Borski na nemačkom- fon Bor, na francuskom- de Bor... Slovenska verzija- iz Bora, skraćeno Borski. Kreator mog umetničkog imena je Ana Savić, PR menadžer jedne banke iz Londona.

           
* Moje ime Svetozar ima više značenja, prvi deo, svet, ima značenje u geografskom i religijskom smislu, drugi deo, ozar, označava onog koji ozaruje, osvetljava, greje, osunnjava, daje život svemu na Zemlji. Ako počnemo od religijskog značenja, onaj ko je svet, taj i ozaruje, greje dušu i daje smisao životu. I pored dualizma u značenju prvog dela imana Svetozar, celina daje suštinski isto značenje.

Veb sajt: http://svetozarvujic.com/

 

Osnovni podaci

Vođa deonice
Ansambl: Opera
Status: stalni član