Vesti

ČETIRI PREDSTAVE U OKVIRU „EVROPSKIH OPERSKIH DANA“ U NARODNOM POZORIŠTU OD 5. DO 13. MAJA

4 maj 2017

U okviru „Evropskih operskih dana“, u Narodnom pozorištu će od 5. do 13. maja biti odigrane četiri predstave, čime se i naš teatar pridružuje obeležavanju te značajne kulturne manifestacije koja se održava od 2007. godine u slavu opere kao umetničke forme.
U subotu 6. maja, od 19,30 časova, pod dirigentskom upravom gosta iz Italije Alberta Veronezija biće izvedena Pučinijeva „Toska“ sa sopranom Jasminom Trumbetaš Petrović u naslovnoj ulozi.
U podeli su i Janko Sinadinović (Kavaradosi), Miodrag D. Jovanović (Skarpija), Mihailo Šljivić (Crkvenjak), Vuk Matić (Anđeloti), Danilo Stošić (Spoleta), Predrag Gligorić (Šarone), Strahinja Đokić (Tamničar) i Jovana Belić (Pastir).
U ponedeljak 8. maja (20,30) na repertoaru Scene „Raša Plaović“ je opera Volfganga Amadeusa Mocarta „Bastijen i Bastijena“, pripremljena prošle godine u okviru projekta direkcije Opere Narodnog pozorišta u Beogradu „Opera u škole“ koji je imao za cilj da, kroz edukaciju dece o operi i produkciju kratkih naslova tematski namenjenih za decu i mlade školskog uzrasta, stvori novu publiku.
U toj operi romantičnog sadržaja, sa modernim rediteljskim pristupom, učestvuju Nevena Pavlović, Slobodan Živković i Strahinja Đokić.
Dva dana kasnije, 10. maja, na Velikoj sceni (19,00), pod dirigentskom upravom gosta iz Rumunije Adrijana Morara, biće izveden Verdijev „Otelo“, sa Dušanom Plazinićem u naslovnoj ulozi.
U podeli su i Anastasija Holc, k. g. (Dezdemona), Dragutin Matić (Jago), Svetlana Lovčević (Emilija), Marko Živković (Kasio), Slobodan Živković (Rodrigo), Sveto Kastratović (Lodoviko), Ljubodrag Begović (Montano) i Predrag Gligorić (Glasnik).
U subotu, 13. maja, na Velikoj sceni (19,00), publika će moći da pogleda i Verdijevu „Aidu“, jednu od njegovih najspektakularnijih opera.
Pod dirigentskom upravom Đorđa Pavlovića, nastupiće Jasmina Trumbetaš Petrović (Aida), Nataša Jović Trivić (Amneris), Janko Sinadinović (Radames), Aleksandar Stamatović (Amonasro), Nenad Jakovljević (Ramfis), Dragoljub Bajić (Kralj), Tatjana Mitić (Sveštenica) i Danilo Stošić (Glasnik).
Evropski operski dani pokrenuti su 2007. godine povodom obeležavanja 400 godina postojanja opere kao muzičko-scenskog dela, a u svrhu pozicioniranja opere u središte kulturnih zbivanja i veće zainteresovanosti za nju u savremenom društvu.
Otada, svake godine, u nedelji kada se proslavlja „Dan Evrope“, 9. maj, operske kuće širom Evrope organizuju razne programe kojima otvaraju vrata postojećoj, ali i novoj publici sa ciljem proslave opere kao umetničke forme.
Ove godine, manifestacija će trajati devet dana i u tom periodu, svoja vrata otvoriće više od 70 operskih kuća iz 18 zemalja.
Opera Narodnog pozorišta u Beogradu postala je član "Opere Evropa", prestižne asocijacije koja okuplja značajne evropske operske kuće i operske festivale, u martu 2013. godine.
"Opera Evropa" trenutno u svom sastavu ima 137 operskih kuća iz 37 zemalja.
M.B.