Vesti

DRAMSKA UMETNICA MIRA BANjAC POLOŽILA CVEĆE NA GROB ŽANKE STOKIĆ

21 mart 2014

Ovogodišnja dobitnica Nagrade “Žanka Stokić”, dramska umetnica Mira Banjac, poklonila se u subotu 22. marta senima Žanke Stokić na Topčiderskom groblju.
Tom prilikom, kao i sve njene prethodnice, uoči uručenja ovog prestižnog priznanja, ona je zapalila sveću i položila cveće na grob najveće srpske pozorišne glumice za koju je Branislav Nušić, oduševljen njenom glumom, napisao većinu svojih ženskih uloga.
U ime Narodnog pozorišta, cveće su položili v.d. upravnika Dejan Savić i zamenik direktora Drame Dimitrije Ilić, a ispred Kompanije “Novosti”, predstavnica za odnose s javnošću Tatjana Bogojević.
Nagrada “Žanka Stokić”, koju 12. put dodeljuju Narodno pozorište u Beogradu, "Večernje novosti" i grad Požarevac, svečano je uručena Miri Banjac istog dana na Velikoj sceni Nacionalnog teatra.
Odluku o Nagradi, na sednici održanoj 10. marta 2014. godine u Narodnom pozorištu u Beogradu, doneo je Žiri čiji je počasni predsednik Mira Stupica, a u kome su i glavni urednik i generalni direktor "Novosti" Ratko Dmitrović, vd. upravnika Narodnog pozorišta Dejan Savić, prošlogodišnja dobitnica Ljiljana Stjepanović i reditelj Slavenko Saletović.
Visoko priznanje, ustanovljno 2003. godine, uručuje se svake godine glumici čija je "ličnost obeležila pozorišni i filmski život Srbije svojom stvaralačkom zrelošću i bogatstvom glumačkog izraza", a sastoji se od plakete koju daruje Narodno pozorište (rad akademskog slikara i scenografa Geroslava Zarića), statuete Žanke Stokić (dar grada Požarevca, rad akademskog slikara Dragiše Miloševića) i novčanog iznosa koji poklanja list "Večernje novosti".
Dosadašnje dobitnice su Svetlana Bojković, Milena Dravić, Radmila Živković, Đurđija Cvetić, Ružica Sokić, Jelisaveta Sablić, Gordana Đurđević Dimić, Dara Džokić, Mirjana Karanović, Ljiljana Blagojević i Ljiljana Stjepanović.   
M.B.