Vesti

PRIKAZAN DOKUMETARNI FILM PURIŠE ĐORĐEVIĆA O JIRŽIJU MENCLU

21 novembar 2011

U okviru dvodnevne proslave povodom 22. novembra, Dana Narodnog pozorišta, u ponedeljak 21. novembra u sali Velike scene održana je interna projekcija dokumentarnog filma Puriše Đorđevića “Plašim se da se sve razume”, u prisustvu glavnog aktera Jiržija Mencla.

Doajen srpske kinematografije Đorđević pratio je rad slavnog češkog reditelja na pripremi opere “Zaljubljen u tri narandže”, koju je Mencl proletos uradio u Narodnom pozorištu u Beogradu, u korežiji sa Božidarom Đurovićem.
U dokumentarac, koji će premijerno biti prikazan u februaru sledeće godine na FEST – u, uključen je insert iz češkog filma “Strogo kontrolisani vozovi” za koji je Mencl 1967. godine dobio Oskara, snimak iz predstave Šona Okejsija “Pansion za slobodnu gospodu” (1988) u kojoj je nastupao kao komičar, ali i afera iz žute štampe u Češkoj od pre nekoliko godina u vezi sa Menclovom mnogo mlađom suprugom i njenom trudnoćom.
Pored toga, u filmu postoje i veoma interesantni razgovori Đorđevića i Mencla na razne teme, potom podaci o Bohumilu Hrabalu, Sergeju Prokofjevu, kao i brojni kadrovi sa proba i na samom kraju dugi insert sa uspešne premijere opere “Zaljubljen u tri narandže”.
Snimatelj je bio Mića Milošević, montažer Miloš Kovač, a producent Akademski filmski centar Doma kulture “Studentski grad”.
M.B.