Вести

Гала концертом обележено 140 година пријатељства Србије и Јапана

11 јун 2022

Kонцертни спектакл на Великој сцени, поводом 140 година пријатељства Србије и Јапана, одржан је 10. јуна уз учешће готово 130 уметника Народног позоришта у Београду, који су извели дела домаћих композитора Стевана Христића и Станислава Биничког, као и најпознатије арије из опера Травијата, Аида, Набуко, Фауст, Kармен, Мадам Батерфлај, Kавалерија Рустикана...

Специјални гост концерта била је сопран Шоко Окада пореклом из Јапана, која је учествовала уз солисте, Хор и Оркестар Народног позоришта и извела неке од најлепших дела оперске литературе свих времена.

У овом величанствном музичком догађају, под диригентском управом Дејана Савића, наступили су и прваци Опере Народног позоришта у Београду Јадранка Јовановић, Иван Томашев, Јанко Синадиновић, Дејан Максимовић, солисткиње Жељка Здјелар и Невена Бриџен и чланица Оперског студија „Борислав Поповић“ Невена Ђоковић. 

Концертмајстор је била Весна Јанссенс, а шеф Хора Ђорђе Станковић. 

Kонцерт је представљао круну обележавања 140 година од успостављања пријатељских односа између Јапана и Србије.

Извођење је реализовано у сарадњи амбасаде Јапана у Србији и Јапанске пословне алијансе у Србији са Народним позориштем у Београду и Градом Београдом.

Одржавање концерта омогућио је Јапан Тобако Интернешенал (ЈТИ).

Kонцерт је уживо, путем стрима, могао да се гледа и на видео биму постављеном на Тргу Републике.