Vesti

Gala koncertom obeleženo 140 godina prijateljstva Srbije i Japana

11 jun 2022

Koncertni spektakl na Velikoj sceni, povodom 140 godina prijateljstva Srbije i Japana, održan je 10. juna uz učešće gotovo 130 umetnika Narodnog pozorišta u Beogradu, koji su izveli dela domaćih kompozitora Stevana Hristića i Stanislava Biničkog, kao i najpoznatije arije iz opera Travijata, Aida, Nabuko, Faust, Karmen, Madam Baterflaj, Kavalerija Rustikana...

Specijalni gost koncerta bila je sopran Šoko Okada poreklom iz Japana, koja je učestvovala uz soliste, Hor i Orkestar Narodnog pozorišta i izvela neke od najlepših dela operske literature svih vremena.

U ovom veličanstvnom muzičkom događaju, pod dirigentskom upravom Dejana Savića, nastupili su i prvaci Opere Narodnog pozorišta u Beogradu Jadranka Jovanović, Ivan Tomašev, Janko Sinadinović, Dejan Maksimović, solistkinje Željka Zdjelar i Nevena Bridžen i članica Operskog studija „Borislav Popović“ Nevena Đoković. 

Koncertmajstor je bila Vesna Janssens, a šef Hora Đorđe Stanković. 

Koncert je predstavljao krunu obeležavanja 140 godina od uspostavljanja prijateljskih odnosa između Japana i Srbije.

Izvođenje je realizovano u saradnji ambasade Japana u Srbiji i Japanske poslovne alijanse u Srbiji sa Narodnim pozorištem u Beogradu i Gradom Beogradom.

Održavanje koncerta omogućio je Japan Tobako Internešenal (JTI).

Koncert je uživo, putem strima, mogao da se gleda i na video bimu postavljenom na Trgu Republike.