Вести

„Магбет” - о злу и добру у нама, одржане две премијере поводом Дана Народног позоришта

23 новембар 2022

Чувена Шекспирова трагедија „Магбет“, у режији Јагоша Марковића, премијерно је изведена 22. и 23. новембра на Великој сцени Народног позоришта у Београду.

Представа је одиграна у оквиру свечане прославе 154. Дана позоришта, а гледалиште са 208 седишта, смештено на самој сцени (омеђује простор игре са три стране, онако како је то изгледало и у Глоб театру у Шекспирово време) било је премало да прими све поклонике позоришта који су желели да виде ово ремек-дело највећег драмског писца свих времена, у поставци луцидног, особеног Јагоша Марковића, са врхунском глумачком екипом коју је, у главним улогама, предводио маестрални двојац – Небојша Дугалић (Магбет) и Наташа Нинковић (Леди Магбет).

„Магбет“, последња од четири велике Шекспирове трагедије, настала након „Хамлета“, „Отела“ и „Kраља Лира“, први пут је проказана половином 1606. године.
 
Тема ове трагедије је толико снажна да се Шекспир, пишући је, по први пут одриче њему својствених споредних и паралелних радњи, развијајући је у свој њеној осамљеној величини, истовремено чувајући сву мистику и страст шкотског мита и дајући му етичко значење.

Борба је сила добра и зла, сукоб светлости и таме, јер ред је у људском друштву поремећен и Добро треба да га поново успостави…

Ово је комад који, према Марковићевим речима, говори о нашем властољубљу, о пустој вољи за моћ, о злу и добру у нама и зато је толико опстао вековима, јер доноси катарзу и прочишћење, и саме нас чисти кроз страх и сажаљење од свега тога.

Прва реприза заказана је за 11. децембар. Потом следе извођења 12. и 30. децембра.

Галерија