Vesti

„Magbet” - o zlu i dobru u nama, održane dve premijere povodom Dana Narodnog pozorišta

23 novembar 2022

Čuvena Šekspirova tragedija „Magbet“, u režiji Jagoša Markovića, premijerno je izvedena 22. i 23. novembra na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu.

Predstava je odigrana u okviru svečane proslave 154. Dana pozorišta, a gledalište sa 208 sedišta, smešteno na samoj sceni (omeđuje prostor igre sa tri strane, onako kako je to izgledalo i u Glob teatru u Šekspirovo vreme) bilo je premalo da primi sve poklonike pozorišta koji su želeli da vide ovo remek-delo najvećeg dramskog pisca svih vremena, u postavci lucidnog, osobenog Jagoša Markovića, sa vrhunskom glumačkom ekipom koju je, u glavnim ulogama, predvodio maestralni dvojac – Nebojša Dugalić (Magbet) i Nataša Ninković (Ledi Magbet).

„Magbet“, poslednja od četiri velike Šekspirove tragedije, nastala nakon „Hamleta“, „Otela“ i „Kralja Lira“, prvi put je prokazana polovinom 1606. godine.
 
Tema ove tragedije je toliko snažna da se Šekspir, pišući je, po prvi put odriče njemu svojstvenih sporednih i paralelnih radnji, razvijajući je u svoj njenoj osamljenoj veličini, istovremeno čuvajući svu mistiku i strast škotskog mita i dajući mu etičko značenje.

Borba je sila dobra i zla, sukob svetlosti i tame, jer red je u ljudskom društvu poremećen i Dobro treba da ga ponovo uspostavi…

Ovo je komad koji, prema Markovićevim rečima, govori o našem vlastoljublju, o pustoj volji za moć, o zlu i dobru u nama i zato je toliko opstao vekovima, jer donosi katarzu i pročišćenje, i same nas čisti kroz strah i sažaljenje od svega toga.

Prva repriza zakazana je za 11. decembar. Potom slede izvođenja 12. i 30. decembra.