Вести

Мецосопран Љубица Вранеш (Орфеј) и сопран Исидора Стевановић (Еуридика) први пут наступиле у насловним улогама у опери „Орфеј и Еуридика“

9 октобар 2021

Мецосопран Љубица Вранеш (Орфеј) и сопран Исидора Стевановић први пут су наступиле у насловним ролама у опери Kристофа Вилибалда Глука „Орфеј и Еуридика“, изведеној 8. октобра на Великој сцени под диригентском управом Зорице Митев Војновић, у режији Александра Николића и кореографији Александра Илића.

Сопран Софија Пижурица, као и на премијери одржаној 23. јуна ове године, певала је улогу Амор. 

У представи су учествовали Хор, Оркестар и Балет Народног позоришта.

Глукова опера „Орфеј и Еуридика“, по либрету Ранијерија де Kалцабиђија, под диригентском управом госта из Бугарске Диана Чобанова, с великим успехом премијерно је изведена 23. јуна на Великој сцени.

Дело је засновано на миту о Орфеју и Еуридики, причи која говори о љубави и губитку, али и о томе колико је неко спреман да се жртвује за своју љубав. Орфеј доказује да у љубав и осећаје треба веровати, чак и када се то чини заиста немогућим јер пркоси законима живота и смрти.

У Николићевој поставци Орфеј, као харизматични индивидуалац, веома личи на људе савременог света, он одбија да прихвати и разуме природне процесе као што су живот и смрт, чак успева и да их превазиђе. Та победа делује као тријумф људске снаге и на почетку буди оптимизам…

Сценографију је урадила Дуња Kостић, а костиме Kатарина Грчић Николић.